České zdravotnictví otevírá dveře celostní medicíně

Praha - Ministerstvo zdravotnictví přijalo celostní medicínu jako standardní obor lékařství. Řada odborníků ji řadí mezi alternativní obory lékařství, zkoumá propojenost psychických obtíží s fyzickou bolestí. Nová vyhláška kromě toho schvaluje i dalších sedm nových lékařských specializací. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) pro ČT řekl, že v zahraničí se celostní medicína běžně pěstuje a v ČR chybí. Je potřeba, aby se s ní lékaři seznámili i v rámci klinického vzdělání, uvedl Heger.

„Jde o snahu posílit a změnit tento obor u nás, protože odborníci, kteří se jím zabývají, by se dali spočítat na prstech jedné ruky,“ dodal ministr. O celostní medicíně se podle něj již dlouho mluví. „Pamatuji si ještě ze své klinické praxe v 70. a 80. letech, že k nám přicházely zprávy ze zahraničí, že řada onemocnění, jako například banální bolesti zad, jsou u nás přeléčována, pacienti dostávají zbytečně mnoho léků na bolest…, často se jedná o problém, který znamená jen změnu nějakého fyzického režimu nebo životního stylu,“ uvedl ve Studiu ČT24. Připomněl také, že na řadu psychosomatických onemocnění nezabírá ani krmení pacienta prášky, ale stačí psychologický rozbor a objeví se příčina i cesta ke zlepšení třeba opět ve změně životního stylu.

Vyhláška by podle ministra měla projít legislativním procesem během prvního pololetí tohoto roku. Úřad ještě chce upravit třeba rozsah povinného vzdělání. Podle prvních představ by se lékař měl vzdělávat na odborných pracovištích zhruba 2 až 3 roky. „Bude to nadstavba celé řady medicínských oborů, zejména praktického lékařství, psychiatrie, interny, gynekologie, neurologie či rehabilitace,“ míní Heger.

Rozhovor s Leošem Hegerem o celostní medicíně (zdroj: ČT24)

Protestů se ministr příliš neobává. Každá novinka se podle něj stává předmětem diskuse, protože medicínské obory se hodně překrývají a ve styčných oblastech spolu soupeří. Ministerstvo ale ze strany praktických lékařů registruje zájem o celostní medicínu, která má relativně blízko k psychiatrii.

Vydáno pod