Ministerstvo přikyvuje krácení peněz doktorům ve FN, nebude-li vyhnutí

Praha - Pokud fakultní nemocnice na cestě za vyrovnaným hospodařením vezmou lékařům peníze z akce Děkujeme, odcházíme, ministerstvo zdravotnictví je podpoří. Nejprve ale musejí hledat zdroje jinde, třeba v omezení investic. Nemocnice podle ministerstva reagují na současnou ekonomickou situaci. Některé chtějí platy udržet, jiné už peníze lékařům vzaly nebo se k tomu chystají, případně chtějí s pojišťovnami vyjednat navýšení, aby lékařům peníze brát nemusely.

„Jsem si jistý, že tam, kde se uvažuje o dočasném zastavení odměn, jedná se až o poslední řešení ze všech možných a předcházela mu důkladná snaha překlenout toto období jinými způsoby. V tomto směru má management naši podporu a jeho krokům rozumíme,“ míní první náměstek Marek Ženíšek (TOP 09).

Šéfka Asociace nemocnic a ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová má zato, že stále platí loňský příkaz ministerstva zvýšit platy o 6,25 procenta, z jednání nemocnic s ministerstvem ale vyplynulo, že pokud jiná cesta není, nebude snížení platů bránit. Za jinou věc považuje případnou reakci lékařů, komora už je vyzvala k protestu. V pátek 1. března mají zavřít soukromé ambulance. Přidat by se měli i lékaři v nemocnicích a poskytovat jen akutní péči. Protest směřuje proti omezením plateb v úhradové vyhlášce.

Ženíšek (TOP 09) prohlásil, že každá nemocnice má specifickou ekonomiku a jiná východiska, proto také každá odlišně hodnotí své zaměstnance. Management odpovídá za ekonomiku nemocnice a je podle Ženíška jeho odpovědnost situaci zvládnout. „Na druhou stranu na této situaci není nic dramatického. Nemocnice analyzují své letošní příjmy a výdaje, smlouvy se zdravotními pojišťovnami se teprve dolaďují,“ shrnul.

Náměstek ministra Petr Nosek:

„Obecná situace se nemění, primární úlohou nemocnic je kvalitní péče pro pacienty a odpovídající hodnocení zdravotníků, nikoli investice do IT, nových budov, přístrojů a podobně. Na investice a boom medicíny není v současné době prostor.“

Situaci nemocnic zhoršuje to, že pojišťovny zpětně kontrolují specializovaná centra a dávají sankce za překročení výdajů. Srážky postihly třeba pražskou Thomayerovu nemocnici, kde už peníze lékařům vzali. „Memorandum je pozastaveno, úhradová vyhláška neumožňuje vyplácení těchto peněz,“ tvrdí mluvčí Martina Štanclová. Nemocnice chce s pojišťovnami vyjednat navýšení, do počátku března by mělo být jasno, jestli dostane nemocnice peníze navíc, pak by se memorandum mohlo obnovit.

Kunová doplnila, že nemocnice mají zákonem nařízené vyrovnané hospodaření. Vyhláška přitom je podle ní napsaná tak, že už není moc kde brát, aniž by to znamenalo omezení péče. Endoprotéz či kardiostimulátorů voperuje nemocnice podle stanoveného počtu, ušetřit nemůže ani na biologických lécích. Materiál už nejde většinou koupit levněji, nemocnice získaly v soutěžích velmi nízké ceny.

Vydáno pod