Na screening rakoviny začnou pojišťovny lidi zvát

Praha – Ministerstvo zdravotnictví zamýšlí spustit od léta projekt cíleného zvaní na screening rakoviny, zapojí se do něj všechny zdravotní pojišťovny. Zhruba čtyři miliony pojištěnců dostanou od své pojišťovny dopis s pozvánkou na preventivní vyšetření. Ministerstvo získalo na projekt evropské peníze, pojišťovnám uhradí poštovné. V České republice hradí zdravotní pojišťovny tři plošné screeningy rakoviny - prsu, čípku děložního a tlustého střeva a konečníku.

Třeba druhá největší zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra má v úmyslu dopis poslat lidem, kteří nebyli na některém ze tří zmíněných screeningů. Může se tedy také stát, že někteří lidé dostanou pozvánku na všechny tři. Ministerstvo dohodlo se sdruženími praktiků a gynekologů koordinaci prohlídek. V dopise tedy bude doporučení, aby se klient domluvil se svým praktickým lékařem, ženy také s gynekologem. V posledních dnech začala telefonicky zvát na mamografické vyšetření Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ženy, které jsou u ní pojištěny a na prevenci nechodí.

Zvaní dopisem ověřovaly pojišťovny už dříve, nesly tehdy všechny náklady. Většina lidí na dopis nereagovala, zacílení bylo menší, než pojišťovny očekávaly. I tak se v pilotním projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v roce 2007 podařilo zachránit nejméně 500 žen, u nichž se včas odhalil počínající nádor prsu. Dalších 350 mělo nádor větší. VZP oslovila tehdy 600 tisíc žen, z nichž na vyšetření přišla zhruba každá šestá.

Ročně je v ČR zjištěno:

  • přes 6 tisíc případů rakoviny prsu
  • přes 8 tisíc případů rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • okolo 1 tisíce případů rakoviny děložního čípku. Zatím jen proti rakovině čípku se dá chránit očkováním.
  • Za screening se v medicíně označuje vyšetřování předem definované skupiny se záměrem vyhledat choroby v jejich počátečních fázích, kdy pacient ještě nepociťuje obtíže ani se navenek neprojevují symptomy choroby.
Vydáno pod