Ministerstvo zdravotnictví krotí zprávy o miliardovém propadu VZP

Praha – Ministerstvo zdravotnictví zmírňuje černé vize, které vyvolala zpráva šéfa resortu Leoše Hegera (TOP 09) o letošním hospodaření VZP. Podle tohoto materiálu, s jehož obsahem přišel server Aktuálně.cz, by se měla pojišťovna ocitnout v šesti (a v krajním případě) až jedenáctimiliardové ztrátě. Ministerský náměstek Petr Nosek ovšem uvedl, že se jedná o nejčernější scénář, který počítá s kumulací všech negativních faktorů. Předpokládaná ztráta má podle něj dosáhnout 1,5 miliardy.

Je to nejkrizovější scénář, který byl dán jako možnost, pokud by se ekonomická situace vyvíjela tím nejnegativnějším způsobem," mírnil dnes vyznění Hegerovy zprávy pro Nečasův kabinet ministerský náměstek Petr Nosek, který současně zasedá v čele správní rady VZP.

„Jedná se o vyhodnocení materiálů, které predikovala VZP, při kumulaci všech negativních vývojů jako například dvouprocentního poklesu DPH nebo pokles objemu mezd,“ dodal. Temná vize pro největší zdravotní pojišťovnu v zemi předpokládá dále i odchod více než 80 tisíc klientů – kvůli nim pojišťovna přijde o 2,3 miliardy korun.

Výsledná ztráta predikovaná za současné situace by ale měla být podle Noska o poznání menší: „Jestliže loňský rok končila pojišťovna zhruba s třímiliardovým deficitem, tak by konec letošního mohla pojišťovna skončit zhruba kolem jedné poloviny, dejme tomu, když to bude kolem 1,5 miliardy, tak je to pozitivní výsledek.“ Svůj podíl má na tomto přijatelnějším výhledu podle něj i stávající úhradová vyhláška. „Nenaplnila rizika na výdajové straně modelovaná v materiálech VZP, a umožňuje tak dosáhnout vyrovnaného hospodaření,“ uvedl náměstek ministra Nosek.

Julínek: Vyhlášky se drželi jako dogmatu

Člen dozorčí rady VZP a někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek má ovšem zato, že za zadlužením stojí i sama vyhláška. „Dogmatické dodržování úhradové vyhlášky v roce 2011 a 2012 prohloubily deficit, který v roce 2013 pokračuje,“ konstatoval ve vysílání ČT24 a zkritizoval i kroky ministerstva, které nedokázalo systém zdravotního pojištění reformovat.

„Problém VZP byl něco, co se dalo předvídat, a proto se chystala reforma; neproběhla ale ve všech fázích, a to především ve zdravotním pojištění a v reformě zdravotních pojišťoven,“ konstatuje bývalý šéf tohoto resortu. Jedním dechem ale dodává, že k ohrožení chodu nedojde. „Neznamená to, že v roce 2013 zdravotnictví zkolabuje. V roce 2014 začnou některé přerozdělovací změny, které by měly VZP pomoc. Rok 2013 potřebuje překonat vnitřními opatřeními.“

Výhrady vůči Hegerovu resortu směřuje i Běhounek, „zakopaného psa“ spatřuje právě v platbách na státního pojištěnce, jež jsou podle něj nevyhovující. „VZP několikrát žádala, aby přehodnotilo přístup, kdy je 763 korun za jednoho pojištěnce částka, která je fixována přes čtyři roky. Žádná instituce se s touto deformovanou ekonomikou nemohla vyrovnat,“ dodal. Státu podle něj nakonec nezbude nic jiného, než dluh VZP dorovnat.