Rapující Romové vzkazují rodičům: „Máme mozky, ale zvláštní z nás dělá trosky“

Praha - Mladí Romové z pražského Žižkova natočili v rámci projektu občanského sdružení Slovo 21 videoklip proti umísťování do praktických škol. „Hola, hola škola volá, nedělej z Roma vola. Číst, psát, počítat se nenaučíš doma,“ obracejí se v klipu hlavně k rodičům dětí, kteří si někdy usnadňují výchovu tím, že je posílají do praktické školy.

S myšlenkou na využití klipu při setkávání s rodiči přišla Martina Horváthová, která koordinuje projekty zaměřené na romskou mládež. „Uvědomila si totiž, že vzkaz formou písně by se romským rodičům mohl zamlouvat. Oslovila proto ke spolupráci začínající romské hiphopery ze Žižkova, kterých si všimla po zveřejnění jejich prvního klipu,“ píše sdružení na svém webu. Čtyři mladí Romové ze skupiny UGC (United Gipsy Crew) se totiž ve svém prvním klipu hrdě hlásí k romskému původu.

„Hej, more, hej, i mladej cikán může být chytrej, tak mu šanci dej“

Za textem klipu s názvem Nebuď dilino! stojí sami mladí rapeři. Konečná verze pak vznikla ve spolupráci se známým hudebníkem a moderátorem Vojtou Lavičkou. V klipu se objevují i úspěšní Romové různých profesí. Natáčelo se proto na různých místech Prahy. Od univerzitní půdy až po studio České televize.

„Spousta Romů klopýtá na tom, že mají jednu překážku a už přes ni nepřeskočí, sklouznou do stereotypu a zůstanou dole,“ říká redaktor a moderátor České televize Richard Samko, který si v klipu také zahrál. 

Lukáše, Davida a Marka z UGC rodiče do zvláštní školy neposlali, jde ale spíš o výjimku. Třetina žáků zvláštních škol jsou totiž právě Romové. „Děti ve třídě mi nadávají, chtěl jsem jim ukázat, že něco umím. Když jsem klip pustil ve škole, tak úplně koukali,“ podotkl Lukáš, který chce jít na hudební školu. Jeho kamarád Marek už je v devátém ročníku a chystá se na mezinárodní konzervatoř.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)