V Česku chybí kapky s vitaminem D. Zásoby došly většině lékáren

Praha – Sehnat v České republice kapky s vitaminem D je poslední měsíc prakticky nemožné. Většina lékáren přišla o veškeré zásoby. Vitamin přitom ovlivňuje kvalitu kostí a mají ho pravidelně dostávat všichni kojenci. Redaktorky České televize se ho snažily sehnat po celé republice - uspěly v jediné lékárně. Výrobce už minulý týden slíbil, že dodávku obnoví, v prodeji přesto kapky zatím nejsou a termín se prodlužuje.

Kapky Vigantol dostávají děti až do jednoho roku věku. Slouží jako prevence například proti křivici nebo rachitidě, onemocnění způsobené dlouhodobým nedostatkem vitaminu D. To, že se nedají sehnat, je podle doktorů obrovský problém. „Je to jediný lék, který jsme z vyhlášky povinni rodičům předepsat a rodiče by ho měli svému dítěti dávat. Dítě ho nezbytně nutně potřebuje,“ uvedla dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost

„Nedostatek vitaminu D se může nejvíc projevit kostními změnami zhruba ve třech měsících věku. Poté to může kulminovat kolem sedmého měsíce.“

Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv už výrobce slíbil, že dodávku nejpozději během příštího týdne obnoví. Už dnes se ale počty balení v lékárnách po celé zemi počítaly jen v desítkách. V Brně se redaktorkám ČT nepodařilo vitamin sehnat vůbec. V lékárně dětské nemocnice se přitom po Vigantolu denně ptá kolem 20 rodičů. O moc lepší nebyla situace ani v hlavním městě. Kapky prodávala například lékárna na Národní třídě. Ve čtvrt na tři odpoledne ale měla posledních 39 balení.

Vitamin D získává tělo ze slunečního záření, a proto je ho největší nedostatek v zimě. Obsahují ho také některé potraviny jako například mléko, játra nebo vaječný žloutek. Hlavně v minulosti se u starších dětí jeho nedostatek nahrazoval rybím tukem.

Předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer nyní radí, aby rodiče do stravy svých ratolestí co nejdříve zařadili mořské ryby. „Měly by také brát své děti co nejčastěji na procházky,“ doporučuje Neugebauer matkám.