Sněmovnou prošel bič na nepoctivé taxikáře

Praha - Poslanci schválili přísnější podmínky pro provozování taxislužby. Novela zákona například vymezuje pojem taxislužby, aby ji odlišila od příležitostné přepravy osob. Zákonodárci tak chtějí zabránit tomu, aby někteří taxikáři, kteří se dostali do problémů se zákonem a nesmějí takto podnikat, nemohli poskytovat své služby pod hlavičkou příležitostné přepravy. Nový předpis nyní putuje do Senátu.

„Nová úprava reaguje jednak na požadavky praxe, jednak na požadavky kontrolních orgánů a také samotných uživatelů taxislužby, to znamená nás všech, kteří jsme kdy taxíkem cestovali,“ uvedl v minulosti ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Podle poslance Stanislava Humla (ČSSD) zapracovává tato novela dřívější podněty, které vzešly mimo jiné z hlavního města Prahy, a kladně ji hodnotí i profesní organizace.

Kontrolovat řidiče taxislužby, zda jejich vozidlo odpovídá zákonným požadavkům, budou nově moct také strážníci městské policie. Sněmovna dále schválila pozměňovací návrh Václava Baštýře (ODS), který ruší možnost ukládat taxikářům zákaz činnosti za to, že nedodržují stanovené přestávky, dobu řízení a odpočinku.

Podle ministerstva dopravy se nyní řada dopravců schovává za nedostatečně legislativně ukotvený pojem příležitostné osobní silniční dopravy, protože v tomto režimu platí mnohem méně přísná pravidla. Tito dopravci dosud nemusí například dodržovat maximální cenu jízdného, nemusí mít vozidlo označené jako taxi a vybavené taxametrem.

Zjednoduší se například evidování vozidel taxislužby, do evidence nově přibudou i vozidla příležitostné přepravy a jednodušší má být i vydávání průkazů řidiče taxislužby. Nově budou vydávány přímo šoférům, a nikoliv jejich zaměstnavatelům. V současnosti totiž někteří řidiči mají několik průkazů u různých taxislužeb.