Zeman zveřejnil předlohu prezidentské známky

Praha – Tým nastupujícího prezidenta Miloše Zemana zveřejnil portrétní fotografii, která se stane předlohou pro prezidentskou známku. Stejně jako v případě Zemanova oficiálního portrétu je i autorem tohoto snímku fotograf Herbert Slavík; na rozdíl od fotografie, která bude viset na školách a v úřadech, zde ovšem Zeman nemá sepnuté ruce.

Slavíkův černobílý snímek, jenž poslouží jako předloha výtvarníkům, zabírá Zemana v saku, košili a pruhované kravatě. Nastávající prezident se na fotografii usmívá, a to výrazněji než na svém oficiálním portrétu, který jeho tým představil před několika dny.

Miloš Zeman využívá stejně jako Václav Klaus pro vytvoření prezidentské známky jinou fotografii než oficiální portrét. První známka Václava Havla byla vytvořena podle téhož černobílého snímku, který později visel ve školách. Shodně s dosluhujícím prezidentem je i Zeman na snímku mírně natočen.

Kdo nahradí Kulhánka? Zatím se neví

Schválenou oficiální fotografii nyní dostane do rukou výtvarník, který na jejím základě vytvoří portrét. Ten poputuje na Pražský hrad ke schválení a až poté z něj rytec vytvoří tzv. rozkresbu, na níž portrét převede do jednotlivých linek poštovní známky. Následně bude portrét vyryt do ocelové desky.

Příprava kresby a tisku trvá zhruba měsíc, další tři až čtyři týdny zabere distribuce prezidentské známky na jednotlivé pošty. Podle ředitele odboru známkové tvorby České pošty Břetislava Janíka by pošta mohla na první vydání připravit cca dva miliony kusů.

Podle dřívějších informací serveru iDNES.cz pošta dosud neví, koho k tvorbě známky vyzve. Původně se předpokládalo, že na Zemanově známce bude pracovat výtvarník Oldřich Kulhánek, autor Klausovy známky i českých bankovek. Kulhánek však na konci ledna zemřel. Ve hře je proto nyní varianta, že by Zemanův portrét mohl do poštovní podoby převádět grafik Miloš Ondráček. Právě ten podle Kulhánkova návrhu před deseti lety vyrýval i obraz Václava Klause.

Vydáno pod