Účastníci pomaturitních kurzů možná výhody studenta neztratí

Praha - Účastníkům jednoletých pomaturitních jazykových kurzů by mohly zůstat výhody studenta. Stát by tak za ně dál odváděl zdravotní a sociální pojištění. Novelu, která to umožní, dnes v prvním čtení podpořili poslanci. Předlohu nyní projedná sociální a také školský výbor.

Účastníci jednoletých pomaturitních jazykových kurzů mají od 1. září 2013 status studenta ztratit. Stát se tak rozhodl na základě doporučení Legislativní rady vlády. Ministerstvo školství navíc tvrdí, že nechce dál podporovat jen jeden obor pomaturitního studia. Stát by také díky vyhlášce mohl ušetřit až sto milionů korun.

Autoři dnes schválené novely ale mají jiný názor. Jazykové znalosti středoškoláků nejsou podle nich na dobré úrovni, což potvrzují i firmy. Vyřazení těchto kurzů z terciárního vzdělávání se prý může projevit ztížením uplatnění absolventů středních škol na trhu práce. Ačkoli se proti předloze postavila vláda, její zamítnutí už v prvním čtení nikdo nenavrhl. Novelu podpořil s poukazem na mnohdy slabou úroveň jazykových znalostí středoškoláků i zpravodaj Miroslav Bernášek (ODS), ačkoli podle něho není systémová.

Pomaturitní studium navštěvuje asi 5 000 mladých, výše školného se pohybuje kolem 20 až 25 000 korun ročně. Podle průzkumu Eurobarometr jsou Češi v rámci EU co do znalosti cizích jazyků na 19. místě. Alespoň v jednom cizím jazyce se dokáže domluvit 49 procent lidí.

Novelu vedle poslanců ČSSD podepsali i jednotlivci z řad ODS, KSČM a LIDEM. Obecně definuje instituce, které jednoleté kurzy cizích jazyků s denní výukou poskytují. Ministerstvo školství by pak spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí měly vést seznam těchto vzdělávacích institucí.

Zástupci jazykových škol rozhodnutí vítají, stát tak prý ušetří. „Jsme velmi rádi,“ komentoval výsledky hlasování předseda Sdružení pro zachování pomaturitního studia jazyků Martin Hejhal z Asociace certifikovaných jazykových škol. Dodal, že tyto školy znamenají pro stát velký přínos za malé peníze. Studenti si totiž studium hradí sami, po absolvování pak ovládají jazyk na komunikativní úrovni, což je jeden z hlavních požadavků trhu práce.