Jedna sKarta nestačí – pro ty handicapované, kteří ji chtějí používat

Praha - Lidé s handicapem, kteří budou chtít používat sKartu k placení či k výběru dávek z bankomatu, budou muset mít zřejmě tyto karty dvě – jednu jako osobní průkazku tělesně postiženého a druhou jako kartu k transakcím. Vyplývá to z návrhu tezí pro chystané změny zákonů, na které se odvolává ČTK. Ministerstvo práce chystanou změnou reaguje na výhrady ombudsmana či úřadu pro ochranu osobních údajů. S novou úpravou ale nesouhlasí rada postižených, která žádá úplné zrušení sKaret. Lidem radí sociální karty od úřadů vůbec nepřebírat.

Sociální karty nahrazují u handicapovaných dosavadní průkazy tělesně postižených - obsahují tedy další údaje a lidé je ukazují například při žádostech o parkovací místo či o uznání jiných výhod. Podle nynějších pravidel by tak předkládali sKartu platební, což ale kritizoval ombudsman, ochránci soukromí i rada postižených.

Podle návrhu nový zákon stanoví, že pokud bude postižený chtít sKartu používat jako platební, bude moci požádat úřad práce ještě o vydání základní sociální karty. „Navrhuje se řešení založené na možnosti volby osoby se zdravotním postižením, aby v případě, kdy odmítne kumulaci funkcí (průkazka a placení), byly vydány karty dvě,“ uvádí ministerstvo v návrhu.

Národní rada osob se zdravotním postižením ovšem nesouhlasí ani s touto úpravou. „Sociální karta je podle nás nadbytečná. Nesouhlasíme s ní jako s takovou,“ řekl šéf rady Václav Krása. Podle něj je karta jako průkazka zbytečná v době zavádění elektronických občanských průkazů. Některým postiženým navíc jakákoliv další karta ztěžuje situaci, třeba nevidomí by si mohli obě plastikové karty plést, popsal Krása.

Rozhovor s Martinem Žárským (zdroj: ČT24)