Česko otevře hranice zahraničním pokutám

Praha – Počínaje listopadem začne v České republice platit legislativní úprava, která policistům z jiných evropských států umožní vymáhání pokuty po českém řidiči. Pokud totiž dnes Čech v zahraničí poruší dopravní předpisy a policisté ho hned nepokutují, míří sankce většinou k ledu; přeshraniční spolupráce mezi policisty národních států v oblasti dopravních přestupků dosud spíše nefunguje.

Legislativní úprava o policejní spolupráci, která umožňuje „volný pohyb pokut“, vychází ze dva roky starého rozhodnutí Evropského parlamentu. Nyní ji do své praxe postupně zavádějí národní státy včetně České republiky.

Evropská dohoda počítá s trestáním přestupků, jako je překročení rychlosti, jízda na červenou nebo telefonování bez handsfree. Zahraniční pokuta neposlušného řidiče také propříště dostihne v jeho národním jazyce. Pokuty za špatné parkování by se ale na celoevropské úrovni řešit neměly a předpis neříká ani to, co se stane, když řidič nezaplatí. Rozhodnutí o případném soudním vymáhání zůstane na každém státu.

Současná praxe je taková, že pokud není řidič pokutován bezprostředně, sankce z ciziny ho už málokdy dostihne, což platí jak pro Čechy v zahraničí, tak pro cizince v Česku. „Cizí státy nemají povinnost nám sdělovat podle registrační značky provozovatele vozidla,“ konstatoval mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. „Na druhou stranu ani zahraniční partneři od nás nezískávají data,“ doplnil ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Jak je to s pokutami v cizině?

Slovensko: Pokud čeští řidiči pojedou příliš rychle například po bratislavské magistrále a policie je hned nezastaví, pokuta jim domů nejspíš ani nepřijde. Její přeshraniční vymáhání není příliš efektivní.

Belgie: V Belgii zatím přeshraniční vymáhání pokut platilo pro sousední země jako Francii nebo Lucembursko. Když český turista špatně zaparkoval a dostal pokutu, mohl ale být v klidu; nikdy se k němu nedostala. To samozřejmě neplatilo v případě závažné nehody, kdy nemohl z místa ujet, a v tom případě si belgická policie u něj o českou adresu řekla sama.

Polsko: V Polsku dopravní policie má už nyní právo vyžadovat po řidiči-cizinci zaplacení pokuty na místě nebo ho poslat do zrychleného soudního řízení. V případě fotoradarů je situace složitější a policie ji řeší případ od případu.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)