Chcete zabezpečit dveře? Falešní prodejci jsou tu s novým trikem

Praha - Falešní podomní obchodníci přišli s novou taktikou, jak se obohatit - nabízejí předražené zabezpečení dveří. Přitom se vydávají za zaměstnance prověřených firem. Podvodníci už tak okradli v tuzemsku stovky lidí. Zlodějům nahrává strach po amnestii, kdy se lidé snaží své byty víc zabezpečit.

Jedné z podvedených seniorek chtěli falešní prodejci vyměnit celé dveře. Nakonec ji přesvědčili, aby si koupila aspoň vložku do dveří. „Dala jsem mu 5,5 tisíce a on říkal, abych to nikomu neříkala,“ řekla podvedená důchodkyně. Ve skutečnosti je přitom cena mnohem nižší. Obyčejné zabezpečení se dá koupit za 50 korun. Podomní prodejci ale žádají 5 až 10 tisíc.

Podvodníci si vybírají byty, které mají staré dveře. Nové je nezajímají. V jednom domě tak inkasovali od čtyř rodin 21 tisíc. „Zneužili moje jméno, odkazovali se na mě, že je doporučuji,“ konstatovala předsedkyně bytového družstva Jiřina Šupová. Ředitel zabezpečovací firmy, jejíž jméno prodejce uvedl, ale říká, že jejich podnik ani konkurence podomní prodej neprovozují.

Podvodné podomní prodeje (zdroj: ČT24)

Podvodníci se zaměřili na velká sídliště, kam přijíždějí ve skupinách. „Většinou se jedná o ústecké značky, na sídliště přijede 3 až 5 vozů, vystoupí velká skupina lidí, začnou obíhat domy a pak rychle zmizí,“ popsal situaci ředitel zabezpečovací firmy Ivan Pavlíček.

Některé domy mají na dveřích zákaz vstupu podomním prodejcům. Přesto lidé zkoušejí nejrůznější finty, jak se do bytů dostat. „Byli tu prodejci energií, parfémů i zámečníci,“ konstatovala Šupová.

Podomní prodej
Zdroj: ČT24

Lidé se pak často obracejí na obchodní inspekci i policii. Jenže pokud smlouvu dobrovolně podepíší a zaplatí, není jim jak pomoci. „Je velmi důležité, aby se spotřebitelé uměli nežádoucím nabídkám ubránit sami, a to tím, že o ně neprojeví žádný zájem,“ upozornila mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Falešní zámečníci jsou podle expertů obzvlášť nebezpeční. Nepozorovaně si totiž dokáží obstarat kopii klíčů od bytu a potom ho vykrást.