Inaugurace se rýsuje. Znám je harmonogram - více příští týden

Praha – Zatímco Miloš Zeman pobývá na Vysočině, kde hovoří se svými přáteli a sousedy, jeho tým už podruhé jednal s hradním kancléřem o přípravách inaugurace. Hlavní body programu už jsou zřejmě domluvené, definitivní podoba ale bude známá až příští týden. Hotový už je například časový harmonogram celého dne. Podle informací ČT by v porovnání s uvedením prezidenta v roce 2008 měl být Pražský hrad maximálně přístupný – v plánu tak jsou například přenosy z velkoplošných obrazovek.

Společná schůze sněmovny a Senátu má stejně jako před pěti lety začít v 10:00 ve Vladislavském sálu. Prezidentskému slibu, který Zeman složí zhruba za 10 minut po začátku, by mělo naslouchat 500 hostů. Slavnostního shromáždění se zúčastní i Václav Klaus. Krátce nato má proběhnout slavnostní vojenská přehlídka, kterou bude hostit druhé hradní nádvoří. „Na třetím nádvoří, opět tradičně od roku 1934, prezident vykonává přehlídku čestné jednotky, kterou tvoří několik útvarů naší armády,“ přiblížil nedávno šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Historicky se této části vždy účastnil i ministr obrany. Funkce je ale zatím bez řádného jména, a ministra tak mohl zastoupit premiér Petr Nečas.

Vedle inaugurace se chystá též krátká pobožnost v katedrále sv. Víta, kde by Zeman uctil sv. Václava, patrona českých zemí, předpokládá pražské arcibiskupství. Památce patrona se poklonil v roce 2008 i Klaus. Zeman by též měl uctít prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a to položením věnce u sochy na Hradčanském náměstí.

Střídání prezidentů chce provázet i Úřad vlády

Podle všeho se do některých jednání spojených s příchodem nového a odchodem starého prezidenta zapojil i Úřad vlády. Připravovat má prý uvítání Zemana po uvedení do prezidentské funkce. Nečas po nedávné schůzce se Zemanem řekl, že by pokládal za „přirozené“, kdyby nový prezident přišel na první jednání vlády po své inauguraci. Navíc se podle některých neoficiálních zdrojů připravuje návštěva končícího prezidenta Václava Klause na zasedání vlády, kam by se mohl přijít rozloučit. Oficiálně žádný termín nikdo nepotvrdil, možnou variantou by ale mohl 6. březen, tedy dva dny před inaugurací.

Dlouho se uvažovalo o tom, že bohoslužbu v katedrále doprovodí slavnostní chvalozpěv Te Deum. Ten zazněl, když do úřadu v roce 1989 vstupoval Václav Havel. Organizátoři ke stejnému modelu ale nakonec nesáhnou. „Musíme si uvědomit, že v československé a české tradici se používal v případě zvolení, respektive složení slibu prezidenta republiky velice omezeně,“ komentoval před několika dny Forejt.

  • Novoveselská tvrz zdroj: ČT24
  • Pražský hrad zdroj: ČT24

Z venkovské tvrze až na Hrad

Kromě ceremoniálních povinností čeká na Zemana také stěhování. Venkovskou tvrz na Vysočině vymění za hradní byt, aby mohl být co nejblíže svému úřadu. „Prezident by měl bydlet na Hradě z toho prostého důvodu, že právě na Hradě přijímá každý den celou řadu návštěv,“ řekl Zeman. Velmi pravděpodobnou variantou je bydlení v Masarykově apartmá v jižním křídle Nového královského paláce. Pro prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka ho upravil slovinský architekt Josip Plečnik. Za vlády komunistických prezidentů bylo apartmá poničeno a interiéry byly rekonstruovány až v 90. letech, vybaveno je však jen pět z 12 místností.

Druhou variantou je, že Zeman převezme bydlení po současném prezidentovi Václavu Klausovi - neoklasicistní Lumbeho vilu. Václav Havel uvažoval o jejím přebudování na reprezentativní ubytovnu určenou pro oficiální státní návštěvy, k její rekonstrukci ale nakonec došlo až v roce 2004.

  • Vila v Královské zahradě - sídlo několika prezidentů zdroj: ČT24
  • Manželé Klausovi většinu času bydleli v Lumbeho vile autor: Martin Divíšek, zdroj: ISIFA/VLP

Prezidentský byt přímo Hradě využívali jak Masaryk, tak také jeho nástupci Edvard Beneš a Emil Hácha. Další v pořadí, Klement Gottwald, se už stěhoval do vily v Královské zahradě. V tzv. „domečku“ bydlel i poslední komunistický prezident Gustáv Husák. Nyní zde sídlí nadace Václava a Livie Klausových.

Havel ve stejném objektu žil jen krátce. Od roku 1993 bydlel ve vile v Dělostřelecké ulici, kde také přijímal některé státnické návštěvy. Havlovo vlastní bydlení sice šetřilo hradní rozpočet, ale zamotalo hlavu tamním úředníkům, když prezidentský úřad opustil. Jeho nástupce totiž najednou nebylo kam ubytovat. Dva roky bydleli Klausovi v armádní vile na Ořechovce, až později zamířil prezidentský pár do Lumbeho vily v hradním areálu.

Jak bude vypadat inaugurace? (zdroj: ČT24)