Klaus se za výroky o Havlovi nestydí, kritizoval i neobsazený post obrany

Praha – Prezident Václav Klaus nemá v úmyslu se za výroky o Václavu Havlovi, které pronesl v rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy, omlouvat. Při návštěvě jižních Čech řekl, že svá slova považuje za správná a pravdivá. Jde podle něj navíc o věty, které říká už dávno. Vyjádřil se i k současné politické situaci, když kritizoval neobsazené křeslo ministra obrany. České televizi řekl, že to je chyba. A do vlády se opřeli i sociální demokrati. Podle nich je situace neudržitelná.

„To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno,“ prohlásil Klaus jako odůvodnění toho, že prý žádné nelichotivé komentáře na Havlovo jméno nedělal.

Klaus v rozhovoru pro polský týdeník na Havlovu adresu nešetřil silnými výroky: „Měl bych ale snad také alespoň zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničněpolitický intervencionismus (a humanitární bombardování), místo respektu ke kterékoli zemi světa.“ Havla označil i za extrémního levičáka, který bořil existující lidský řád.

Klaus směrem ke kritikům:

„Zaprvé doporučuji, aby si přečetli můj dlouhý rozhovor pro polský týdeník, který má 12 otázek, jedna vyplývá z druhé, a jedna z nich logicky dochází k tomu, v čem se lišily mé názory od názorů Václava Havla… A teď si je nějaká skupinka lidí vytáhla jako terč, do kterého bude střílet.“

Prezidentovy výroky vzbudily ve společnosti vlnu reakcí. Český PEN klub ho například v otevřeném dopisevyzval, aby se zdržel útoků na svého předchůdce. Podle desítek osobností, které se pod dopis podepsaly, je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou: „K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí.“

Jmenování Peake prý Nečasovi prezident rozmlouval

Končícímu prezidentovi se také nelíbí neobsazené křeslo ministra obrany. Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) prý rozmlouval jmenování vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) do čela resortu. Po jejím následném rychlém odvolání očekával, že jméno nového ministra bude známé bezprostředně po vánočních svátcích.

„Skoro automaticky jsem myslel, že v prvních dnech ledna za mnou přijde pan premiér s nějakým návrhem. To se nestalo. A nemáme první týden ledna a nemáme už ani první týden února. To dobře není,“ uvedl Klaus při své návštěvě Jihočeského kraje.

Ministerstvo obrany nyní provizorně vede osobně premiér Nečas. Podle dostupných informací hledá nového šéfa resortu, kterým by měl být nestranický odborník, není ale stále úspěšný. Klaus dnes uvedl, že jmenování Peake měl od počátku za chybu stejně jako fakt, že k celé „zápletce“ na obraně došlo. Premiér na dotaz České televize odpověděl, že představu o nástupci Karoliny Peake má a chce ji projednat s koaličními partnery. Jeho slova potvrdil i poslanec Jan Vidím. „Jsem si jistý, že pan premiér v řádu dnů, nebo několika týdnů tu otázku vyřeší,“ řekl Vidím – právě o něm se spekuluje jako o možném adeptovi.