Debaty v plném proudu, VV sčítají zásluhy i nešvary

Praha – Věci veřejné (VV) volí nové vedení. Konference je v plném proudu - véčkaři rekapitulují a vedle svých selhání jmenují také úspěchy i další ambice do budoucna. Své projevy už pronesl např. Michal Babák, prostřednictvím dopisu Kateřina Klasnová nebo stávající předseda Radek John. Ten ale funkci předsedy obhajovat nechce. Své priority a plány, které mají vylepšit pověst Věcí veřejných, hodlá také představit favorit volby Vít Bárta. Na funkci předsedy strany získali své nominace od krajských rad VV také Jan Blažek, Jiří Kohout, Radek Pazderník či Petr Skokan.

Věci veřejné prý mají stále co říct. Bojují, a kdo chce, tak to vidí. Na konferenci zazněla i tato přesvědčení, která mají voličům dodat důvody, proč jít stranu ještě někdy volit. Strana ve volbách do parlamentu v roce 2010 dostala skoro 11 procent hlasů. Teď sedí v opozičních lavicích a podle průzkumů nemá příliš velkou šanci poslanecká křesla obhájit.

VV sice přiznávají, že doplatili na vstup do koalice a nezkušenost ve vysoké politice, i přesto se hrdě hlásí ke svým zásluhám. Mezi ně řadí prosazení přímé volby hlavy státu, zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců nebo boj proti tunelování v oblasti českého lesnictví.

Plány do budoucna vidí Michal Babák také ve snížení spotřební daně na naftu, ve snaze ochránit stavební spořitelny nebo v řádném zavedení majetkových přiznání. Velký prostor svého projevu věnoval údajně alarmujícímu stavu českého hazardu a svým kolegům představil aplikaci zvanou „Kalouskomat“, na němž vypočítával, jak rychle je na hracích automatech snadné přijít o plat.

Vít Bárta a Kateřina Klasnová
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Bárta se chce soustředit na komunální volby

"Měnit politiku od koruny se bohužel nedá. Ukazuje se, že je zapotřebí měnit ji od kořenů,„ vysvětlil Bárta předpokládaný návrat VV ke komunální politice. Bártova politická vize, kterou shrnuje do hesla “Levnější život, spravedlivý stát", prosazuje levnější služby a ceny tepla. Těch by podle něj bylo možné dosáhnout podporou malých a středních podnikatelů a především odstraněním zbytečných regulací a nevýhodných zákulisních kartelových dohod.  

Bárta ale připustil, že prioritou VV i jeho osobně se v roce 2014 místo parlamentních stanou asi především komunální volby. I tak šance strany na další politický úspěch nejsou příliš velké. Přestože se Věci veřejné snaží profilovat kritikou církevních restitucí či omezením hazardu, jejich podpora stále klesá a ve svých řadách mají pouhých 850 členů. „Preference Věcí veřejných jsou pod jedním procentem. Strana nenašla žádnou programovou bázi, kterou by se odlišila od ostatních politických subjektů,“ míní Vratislav Dostál, redaktor deníku Referendum.

Vratislav Dostál, redaktor deníku Referendum

„Vít Bárta měl vliv na řízení strany po celou dobu a teď pravděpodobně uznal za vhodné, že přišla ta ideální doba, aby se stal jedním z lídrů.“

Protikorupční linku by ve vedení strany měl dál zajišťovat nynější předseda John, kterého by Bárta chtěl za svého prvního místopředsedu. „Většina i nominantů si představuje, že by Radek John byl místopředsedou strany,“ konstatovala místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Svým podporovatelům ještě vzkázala, proč nekandiduje na vedoucí post: „Své místo vidím v čele poslaneckého klubu,“ vysvětlila.

Ve vedení nyní opoziční strany by Bárta rád viděl také „bojovníka“ Michala Babáka, kterého si cení za jeho boj s církevními restitucemi a vnímá jej jako ekonoma a odborný „stín“ nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Dalším jménem pro vedení VV, které Bárta zmínil, je šéf jihočeské stranické organizace, třeboňský ekonom Jiří Lexa.

Bárta odešel z vedení strany loni v dubnu, kdy kvůli obvinění z uplácení pozastavil své členství ve Věcech veřejných. Odvolací soud ho zprostil viny, státní zástupkyně se ale odvolala a případ ještě nekončí.

Nové stranické vedení vyberou Věci veřejné v pražském Top Hotelu, tedy v místě, kde před lety vznikla vládní TOP 09 a kde v lednu své vítězství v první přímé prezidentské volbě oslavoval Miloš Zeman. Věci veřejné teď mají kolem 850 členů. Konference se zúčastní 150 delegátů.