VV mají čestného předsedu: John byl zvolen aklamací. Zůstává i poslancem

Praha – Končící předseda Věcí veřejných Radek John se nestane místopředsedou strany. Podle něj by tento post měli obsadit kandidáti z krajů. Oznámil to na volební konferenci VV s tím, že se ale nikdy nevzdá poslaneckého mandátu, jelikož by byl podle něj na jeho místo dosazen Kamil Jankovský - přeběhlík ze strany LIDEM. To by pomohlo vládě Petra Nečase. Delegáti poté Johna zvolili aklamací do funkce čestného předsedy. John už předtím při svém zahajovacím proslovu uvedl, že je třeba změnit celý politický systém, jelikož pouhá výměna politiků není řešením. Zavedena by tak měla být přímá volba poslanců, starostů či hejtmanů.

„Jsem velmi potěšen, že mě prakticky všichni kandidáti na předsedu nominovali na pozici místopředsedy. Považuji to za ocenění mé práce, nicméně tu vidím energii 17 kandidátů na místa místopředsedů, a protože VV musejí v kraji začít od znova, tak si myslím, že by to měli být lidé z krajů, ne jen z Prahy. Proto jsem se rozhodl, že nepřijmu nominaci na místo místopředsedy,“ konstatoval John s tím, že se rozhodně nevzdává programu strany ani nehodlá přestat být poslancem.

John si vysloužil potlesk… a funkci čestného předsedy

Na čestného předsedu navrhl Johna jeden z kandidátů do čela strany, poslanec Petr Skokan. Sklidil za to potlesk delegátů, kteří potom tleskali Johnovi vestoje. Delegáti rychle pozměnili program a Johna do čestné funkce aklamací zvolili.

Radek John ke svému zvolení čestným předsedou VV:

„Překvapil jsem vás a vy jste mě překvapili ještě víc. Takováhle věc se samozřejmě nedá odmítnout, já to považuji za ocenění toho, jak jsme bojovali. A musím vám říci, že s vámi bojovat – bylo mi ctí.“

Radek John
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Věci veřejné se nepodílely na žádné podezřelé veřejné zakázce, tvrdí John. „Nikde nebyla jediná zfalšovaná veřejná zakázka, u které by byly VV,“ řekl. „Nepřišli jsme do politiky, abychom kradli, proto nás bylo třeba zničit,“ míní. V Česku se podle něj uplácí z veřejných peněz. Sám očekával, že členové VV budou vůči lákavým nabídkám více imunní. Straně paradoxně uškodil volební úspěch, protože se do parlamentu dostaly i „slabší“ kusy jako Kristýna Kočí, které přeběhly.

Zavedené politické strany se podle Johna podílely na tom, že zmizely stovky miliard z veřejných peněz. „Korupčníci se nevzdávají,“ konstatoval s tím, že je třeba změna celého politického systému. VV proto potřebují podporu všech slušných lidí v zemi.

Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka před soudem
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Podle Johna neustálý konflikt v koalici, kdy jedna krize následovala druhou, nebyl k ničemu. „Vždy jsme se bouřili proti zrůdným myšlenkám. Jinou cestu jsme neviděli. Hádky měly smysl,“ poznamenal končící předseda strany.

Vyjmenoval přitom řadu příkladů, kdy požadavky strany vedly k pozitivním výsledkům. Jedním z nich je třeba odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Nebo odpor ke sjednocení sazeb DPH. „21procentní DPH – to by byla česká ekonomika mrtvá,“ řekl John. VV zabránily také tomu, aby se platilo za plomby. „Tento nápad je tu znovu, když VV nejsou ve vládě,“ upozornil John.

Komentář politologa Lukáše Jelínka

Radek John podle Jelínka splnil v úloze předsedy Věcí veřejných svou „historickou roli“. Bez jeho známé tváře by se nikdy do vysoké politiky strana údajně nedostala, a proto sehrál bývalý novinář klíčovou roli. Navíc umí hovořit a pracovat s médii, obsah jeho politiky se ale už vyčerpal. Jelínek Johnovi vyčítá vykrádání sebe sama.

Věcím veřejným seznam zásluh nebere, přesto si myslí, že jejich „obálkové“ kauzy, spojování s ABL, klientelistický přístup k politice a aféry jednotlivých členů mají lidé v povědomí víc, což je i důvod, proč v předvolebních průzkumech propadli. Přitom mají véčkaři zajímavá a silná témata, míní politolog. Je tedy škoda, že se sami poškozují.

VV napomohly boji s korupcí v Česku, říká John

Povedlo se prosadit také zákon o trestní odpovědnosti firem nebo zrušit doživotní imunitu poslanců. „Bojovali jsme o výměnu policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Všichni policisté v té době museli hlásit, koho a kde vyšetřují. Prosákly tak informace a politici mohli být varováni. Nový policejní prezident Petr Lessy okamžitě toto nařízení zrušil,“ připomněl John. Díky tomu se podle něj podařilo vyšetřovat Davida Ratha nebo Vlastu Parkanovou. „Doufám, že tuto zrůdnost se již nikomu nepodaří zavést,“ konstatoval John.

John zároveň kritizoval zákon o církevních restitucích. „Zpackaný zákon byl prohlasován díky LIDEM, VV podaly ústavní stížnost. Ta zrůdnost se teprve ukáže a bude strašlivá,“ řekl John, jenž připomněl také problematický zákon o fotovoltaikách. „Bude nás to stát tisíc miliard korun. Tato suma by přitom znamenala, že by se nemuselo tolik škrtat,“ uvedl.

Regulace anonymních akcií - postrach korupčníků

Věcem veřejným se také nezamlouvá oddalované schválení regulace anonymních akcií, za kterými se podle Johna skrývají korupčníci. „To se dramaticky nelíbí ODS. Uvnitř strany je velký konflikt. Ježí se jim chlupy z toho, že by došlo k odtajnění vlastníků. Je možné, že ODS nebudou mít dost hlasů, aby návrh na regulaci prošel,“ míní John.