Bárta je předsedou Věcí veřejných. Teď už oficiálním

Praha - Věci veřejné povede Vít Bárta, který byl dosud vnímán jako neformální lídr této strany. Bárta zvítězil drtivou většinou - od delegátů získal 80 hlasů z 98 platných. Dosavadní předseda VV Radek John byl zvolen čestným předsedou strany a rozhodl se nekandidovat na místopředsedu VV. Místopředsedy se staly Bártovy „tipy“ Jiří Lexa, Michal Babák a Petra Quittová.

První místopředsedkyní Věcí veřejných se stala místostarostka Brna-Černovic Petra Quittová a místopředsedy poslanec Michal Babák a šéf jihočeské organizace Jiří Lexa. Do funkcí je nominoval Vít Bárta. Až ve třetím volebním kole místopředsednické funkce obhájili poslanci Petr Skokan a Jana Drastichová, které do vedení nominovaly krajské rady strany. Šestým místopředsedou se až na čtvrtý pokus stal optik a předseda rakovnických VV Zdeněk Renc, který ve funkci vystřídal Jiřího Kohouta.

V projevu se Bárta věnoval i „véčkařským odpadlíkům“

Vít Bárta se ve svém proslovu dotkl obálkové kauzy, v níž označil Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku za lháře. Probral také vyšetřování nabytí majetku Michala Babáka a postěžoval si, že přestože byl řádně očištěn, všechny to přestalo zajímat. Zdůraznil také, že Věci veřejné sice vychovaly několik schopných politiků, ti ale nakonec své funkce neunesli a podlehli tlaku korupce a vydírání. 

Bárta sice přiznal, že VV selhali v personální politice, nyní však přijdou jména nová, „okovaná“ a jména vyzkoušená. Tito véčkaři se prý nikdy nenechali koupit. Vicepremiérka Karolína Peake, bývalá členka strany, na tento projev telefonicky reagovala názorem, že strana má neustálý a neoprávněný pocit ukřivděnosti.

Coby zvolený předseda má na své kolegy určité požadavky, které se zároveň protínají s tím, co do strany chce vnést i on. Je to pracovitost, zarputilost a naplnění oné „terminátorské strategie“.

Vedle boje s korupcí je podle Bárty třeba nastolit i jiná témata, která aktuálně trápí občany České republiky. Jedním z nich je údajně zdejší předražený život. Bárta se v koalici se s kolegy pokusí prosadit zrušení zákona o významné tržní síle – vlivem tlaku médií a veřejnosti už jej koalice nebude moci přehlížet.

Volební konference VV
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ve své děkovné řeči prohlásil: „Musíme se semknout za ty, kteří bojují bez ohledu na to, jak budou špinění.“ I nadále chce podle svých slov prosazovat boj za levnější potraviny, dálnice i boj s Andrejem Babišem. Budoucnost VV vidí světle - pokud se ke straně přidají pevné kořeny komunálních zastupitelů, „véčka“ přežijí a budou úspěšná.

Na konferenci véčkařů zareagoval také prezident Václav Klaus. Jejich zasedání okomentoval takto:

„Pípla mi SMS, že si VV zvolily jako téma levné potraviny. To se mi zdá jako fascinující výrok. To mi připomíná soudruha Husáka nebo něco takového… Myšlenka, že by si politická strana měla dávat za úkol ovlivňovat ceny něčeho, co se tvoří na světovém trhu, je legrační.“

Volba Bárty politiky nepřekvapila

Karolína Peake dle svých slov nerada kritizuje stranu, díky níž se do politiky dostala, nic jiného než kritiku si ale Věci veřejné prý nezaslouží. Celou konferenci označila za divadlo a podotkla, že by se neoháněla slovy o Terminátorech - ti totiž byli stvoření k ničení lidstva a ne k pomoci. Véčkaři podle ní nejsou schopni dodržet dohody a zpronevěřují se předvolebním slibům, což byl jeden z důvodů, proč od nich odešla. Jako příklad uvedla vicepremiérka církevní restituce, proti kterým se VV postavili teprve poté, co odešli z vlády.

Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek míní, že Bárta stranu řídil i tak, a tak je jeho zvolení jen oficiálním doplňkem. Problém v opozici pro ně ale bude nabourávat program, který sami pomáhali sestavovat. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier vidí stranu jako mrtvý projekt, který u voličů nemá šanci na obnovení důvěry. Obdobně vidí situaci také Jiří Pospíšil z ODS. Tvrdí navíc, že vlivem dnešní události se v obsahu populistické politiky VV nic nezmění.

Pavel Kováčik z KSČM o Věcech veřejných prohlásil, že veškeré naděje někdejších voličů pohřbily. Jejich boje za levnější potraviny a dálnice jsou prý jedině důkazem toho, že VV akorát samovolně naskakují na přitažlivá témata.