Audit o stanovení cen za fotovoltaiku do konce února, údaje o podpoře hned

Praha – Energetický regulační úřad (ERÚ) do konce února zveřejní audit, kvůli kterému podal podnět na státní zastupitelství. Audit naznačil, že někteří úředníci mohli v letech 2005 až 2011 špatně stanovit ceny pro výkup fotovoltaické elektřiny. Zveřejnění auditu slíbila v Otázkách Václava Moravce předsedkyně úřadu Alena Vitásková, která dosud čelila kritice i proto, že výsledky auditu nejsou veřejné. Úřad také již zveřejnil údaje o rozsahu podpory slunečních elektráren v roce 2011.

Podle ERÚ získalo v roce 2011 více než 3 100 slunečních elektráren podporu přes 280 tisíc korun, dalších deset tisíc provozovatelů dostalo nižší podporu – podle Aleny Vitáskové kolem 277 tisíc. Konkrétní příjemce státních peněz zveřejnil úřad pouze v případě elektráren, které dostaly vyšší částku. U nižších dotací se jedná především o drobné zdroje elektřiny – například panely na rodinných domech. Mezi další podporované zdroje patří například vodní a větrné elektrárny, elektrárny vyrábějící energii spalováním biomasy nebo využívající bioplyn, kombinovaní výrobci elektřiny a tepla nebo z důlních plynů.

Přehled podporovaných výrobců energie:

Audit bude už za několik dnů

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková očekává, že bude možné výsledky auditu, který pro úřad provedla společnost BDO, zveřejnit během několika dnů. „Máme souhlas auditora se zveřejněním. Chtěla bych to projednat se státním zastupitelstvím, věřím, že v tom nebude žádný problém,“ řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Už dnes má potom úřad zveřejnit seznam provozovatelů solárních elektráren za rok 2011.

Na základě auditu vyšlo najevo, že výkupní ceny energie ze solárních elektráren v letech 2005 až 2011 byly stanovovány netransparentně. Škody podle ERÚ můžou být v řádu desítek miliard korun. Úřad proto dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokým výkupním cenám elektřiny ze solárních elektráren rostou koncové ceny elektřiny u spotřebitelů v posledních sedmi letech. Vitásková uvedla, že například průměrná domácnost v rámci účtu za elektřinu přidala v roce 2006 na fotovoltaiku 133 korun, letos to má být přes 3 000 korun. Průměrný podnik pak platil v roce 2006 kolem 2,3 milionu korun, letos to má být až 65 milionů korun. Vláda přitom letos z rozpočtu uvolní na dotace, které nahradí příspěvek konečných spotřebitelů, více než 11 miliard korun.