Rozsudek nad německými únosci Michaly z Trmic se odkládá na březen

Koblenc - V německém Koblenci ani dnes nepadl závěrečný verdikt v případu uneseného kojence z Trmic. Obhájci si dnes u soudu v západoněmeckém Koblenci vyžádali předvolání dalších svědků, mimo jiné matky unesené. Předseda senátu stanovil další čtyři jednací termíny, poslední na 25. března. Obžalovanému páru, který vzal několikatýdenní holčičku přímo z kočárku, hrozí až pětileté vězení. Dvojice ale čelí i dalším obviněním, a to z krádeží automobilů a falšování dokumentů. Za ty mohou oba dostat až desetiletý trest.

Stání v procestu začalo s hodninovým zpožděním. Jednání bylo hned na začátku přerušeno, aby si soud opatřil překlad vyjádření nemocnice v Teplicích, zda v ní obžalovaná Melanie-Christin Maria Bernhartová podstoupila zákrok po samovolném potratu. Žena tvrdí, že v tomto zařízení absolvovala takzvanou kyretáž (částečné odstranění děložní sliznice), po níž dál před rodinou předstírala těhotenství. Nemocnice v Teplicích však ve vyjádření odmítla, že by v ní obviněná kdy byla. Obhájkyně Bernhartové nicméně předložila prohlášení jistého lékaře ze severočeského města, že obžalované zmíněný zákrok provedl.

Vinu na sebe vzala obžalovaná

Veškerou vinu v případu na sebe bere obžalovaná, která se snaží, aby její přítel byl zproštěn viny. Obhajoba se bude dnes pravděpodobně snažit vyvrátit pochybnosti, že se jednalo o snahu dítě zneužít, v čemž ji podporuje i rozsáhlý posudek psychiatra. Obžalovaní Uwe Reinecker a Melanie-Christin Maria Bernhartová se při předchozích soudních jednáních již přiznali, že v červenci na Ústecku přímo před zraky matky unesli z kočárku 18denní Michalku a zavlekli ji v kradeném automobilu do Německa.

Německá dvojice rozhodně nemá problémy se zákonem poprvé, ale situace vyvrcholila loni v létě. Žena tehdy předstírala, že v Česku porodila, a svého druha pak přesvědčila, že její dítě unesli. Přiměla ho, aby ho získal zpět. Přímo z kočárku před zraky matky unesli tehdy asi třítýdenní holčičku. Po několika dnech pátrání našla policie děvčátko na západě Německa a oba pachatele zatkla. Našla je podle otisků na kradené poznávací značce, kterou z auta zahodili. Dítě se k rodině vrátilo po týdnu.

Soud považuje tvrzení obžalové spíše za fabulaci

Únoskyně tvrdí, že loni v Česku potratila a rodině to zatajila. Její partner zase prohlašuje, že byl přesvědčen, že si bere zpátky své vlastní dítě a že byl „zaslepen láskou“. Žaloba nevěří především opakovanému tvrzení samotné obžalované, že po údajném potratu v České republice i před svým partnerem předstírala pokračující těhotenství, porod trojčat a jejich následný únos v Ústí nad Labem. Obžalovaného pak prý přiměla k provedení únosu poté, co jej přesvědčila, že nazpět unáší své vlastní dítě.

Podle lékařů žena těhotná vůbec nebyla a psychiatři ji označili za člověka se sklony ke chronické lhavosti. Odborník její pravdomluvnost silně zpochybnil, když ji označil za člověka trpícího bájnou lhavostí. Kromě toho je u obžalované údajně patrný „sociální infantilismus“. Partnera se pokouší chránit a zároveň nad ním získat větší moc.