Fischer přišel Zemanovi pogratulovat k vítězství

Praha - Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer přijel pogratulovat vítězovi přímé volby Miloši Zemanovi do jeho pražské kanceláře. Fischer, kterého doprovodila manželka Dana, označil setkání za společenské. Zeman minulý týden odpočíval na Vysočině, dnes začal opět úřadovat. Po Fischerovi se sejde se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

„Mluvili jsme o tématech společenských. Samozřejmě jsme se dotkli české politiky. Tak jak to bývá mezi lidmi, kteří se znají možná 30 let,“ řekl po jednání Fischer. Od Zemana prý nedostal nabídku ke spolupráci ani k případnému nástupu na velvyslanecký post, o němž se v médiích spekulovalo. „Ne, to nebylo o nabídkách. To nebyl rozhovor tohohle typu,“ řekl Fischer.

Fischer se nyní chystá na třítýdenní dovolenou. Na ní chce přemýšlet o tom, co bude dělat dál, ve hře je i založení nové politické strany. Podle Lidových novin (LN) by se Fischer mohl třeba stát lídrem politického hnutí ANO 2011, které založil miliardář Andrej Babiš. LN uvedly, že Babiš hledá výraznou osobnost, která by mu v čele strany pomohla k volebnímu úspěchu. „Vyloučit to nemohu. Nevím, jaké má pan Fischer konkrétní cíle a ambice,“ řekl deníku Babiš. List také spekuloval, že by Babiš mohl Fischerovi uhradit jeho dluhy za kampaň. „Určitě ne, ani jedno, ani druhé,“ vyvrátil to ale Fischer. 

O své budoucnosti:

„Varianty mám rozprostřené, od byznysu, službu pro stát až po pobyt ve veřejném sektoru.“ 

Závazkům dostojím, přislíbil Fischer

Bývalý premiér už dříve potvrdil, že má kvůli předvolební kampani dluh kolem osmi milionů korun. Jeho transparentní účet ale vykazuje zůstatek v řádech desetitisíců. „Je to na dobré cestě, mohu klidně odjet… Jsem vždycky zvyklý uhrazovat svoje dluhy všechny. Takže to bude mít nějaký proces, nějaký řád, ale určitě budu schopen těm závazkům dostát,“ řekl Fischer. Fischerovi hlavní sponzoři už ale o žádných dalších darech neuvažují. Největším Fischerovým dárcem byl miliardář Tomáš Chrenek. 

Fischer byl dlouhou dobu favoritem předvolebních průzkumů. V prvním kole ho však porazil nejen Zeman, ale i druhý finalista přímé volby a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). 

Jan Fischer po schůzce s Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod