Bradáčové hrozí pětimilionová pokuta - prozradila platy kolegů

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Šéfce pražských žalobců vytýká to, že začátkem měsíce zveřejnila platy svých podřízených. Informaci přinesl server Týden.cz. Bradáčové tak nyní hrozí až pětimilionová pokuta; platy zveřejnila v reakci na občanskou žádost, která argumentovala zákonem o svobodném přístupu k informacím.

„Úřad na ochranu osobních údajů na základě informací zveřejněných v tisku skutečně zahájil proti Lence Bradáčové správní řízení. Důvodem je plošné zveřejnění platů zaměstnanců Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ uvedl pro server Týden.cz David Pavlát z tiskového odboru úřadu. Informaci poté potvrdila i sama Bradáčová: „Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil řízení s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze.“

Zastupitelství se nyní hodlá ve stanovené lhůtě k případu vyjádřit. „Je potom na úřadu, jak ve věci rozhodne, a je potom možné toto rozhodnutí napadnout opravnými prostředky. Nebudu ale předjímat ani argumentaci, ani rozhodnutí úřadu,“ dodala jeho šéfka.

V čem je problém?

Hrubé mzdy zaměstnanců Vrchního státního zastupitelství v Praze Bradáčová zveřejnila 8. února. Naplnila tak verdikt Nejvyššího správního soudu z června 2011, který rozhodl, že úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na zaměstnance veřejné správy vztahuje kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků.

Měsíční mzdy žalobců v Praze se pohybují v rozpětí od zhruba 80 tisíc až do 108 200 korun, což je mzda samotné šéfky úřadu Bradáčové. Na stránkách jsou k dispozici příjmy všech zaměstnanců zastupitelství, tedy i zapisovatelky nebo úřednice. Podle ÚOOZ pochybilo zastupitelství tím, že vedle platů zveřejnilo i konkrétní jména. Například Nejvyšší státní zastupitelství totiž krok pražských žalobců následovalo, ale bez konkrétních jmen.

Bradáčová argumentuje tím, že jen dodržovala verdikt NSS. „Jako nejvyšší instance pro výklad práva poskytl jasný výklad. Považuji za jeden z projevů jak právní kultury, tak úcty k právu a i k této instituci dodržovat takovýto výklad a v souladu s tímto výkladem jsem postupovala,“ uvedla na ČT24.

V případě, že by byla pokuta zastupitelství skutečně uložena, bude ji muset úřad zaplatit. Bradáčová také potvrdila, že následně může náhradu škody vymáhat po konkrétní osobě.

Lenka Bradáčová:

„Státní zastupitelství je součástí širší justice. Neumím si představit, že bychom jak já, tak státní zastupitelství nerespektovaly výklad Nejvyššího správního soudu, nejvyšší správní instance v České republice, či s ním nějak polemizovaly.“

Rozhovor s Lenkou Bradáčovou (zdroj: ČT24)