Mzdy žen jsou o pětinu nižší

Praha - Ženy v Česku si vydělají v průměru o pětinu méně než muži. V roce 2011 dostávaly průměrnou hrubou mzdu 22 389 korun, což činilo o 5 845 korun méně než muži. Mediánový hrubý příjem žen pak dosahoval asi 84 procent střední mzdy mužů. Byl 19 808 korun, tedy o 3 652 korun nižší. Propast se sice začala uzavírat, ale jen pomalu. Za posledních 15 let se u průměrného výdělku zmenšila o dvě procenta a u mediánu o 5,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za roky 1996 až 2011.

„Ženy berou méně kvůli tomu, že mají delší přestávku na pracovním trhu, a to díky rodičovství. Potom samozřejmě mají nižší ohodnocení, poněvadž se vrací po rodičovské dovolené…,“ uvedla ve Studiu ČT24 zakladatelka serveru práceženy.cz Petra Janíčková. Podle ní jde o celosvětový trend, že si ženy vydělají méně, rozdíl v příjmech se ale liší v každé zemi. Česká republika podle ní patří ale k zemím, v nichž rozdíl příjmu žen a mužů patří k výraznějším.

Odborníci na problematiku rovnosti podotýkají, že ženy mívají nižší příjem, protože obvykle pracují v profesích a oborech s nižšími mzdami. Mnohem méně se také dostávají do lépe placených vedoucích pozic. Ale i na stejných místech vydělávají méně než jejich kolegové.

Petra Janíčková ve Studiu ČT24 o příjmech mužů a žen (zdroj: ČT24)

Bývají totiž méně dravé a často si na rozdíl od mužů nedokážou říct o odpovídající plat, uvádějí aktivistky z neziskových organizací. Ony a někteří experti poukazují na možnou platovou diskriminaci. Upozorňují i na to, že nižší mzdy se odrazí v nižší penzi. Ženám tak ve stáří víc hrozí chudoba.