Členství dozorčích rad Budvaru a LČR má být placené

Praha - Členství v dozorčích radách státních podniků Budějovický Budvar a Lesy České republiky (LČR) má být od března placené. Počítá s tím návrh ministerstva zemědělství. Tento týden přitom vzbudila diskusi nominace studenta práv Pavla Kotrby do dozorčí rady Budvaru – vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) svého nominanta a také spolupracovníka hájila právě tím, že by placený nebyl.

Podle ministerstva zemědělství členové dozorčích rad obou firem žádné peníze dosud nepobírali. V jejich radách sedí celkem 18 lidí, výši budoucího platu resort nesdělil.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek poslal v úterý Peake otevřený dopis, ve kterém ji žádá, aby doložila Kotrbovu způsobilost pro „takto vysokou pozici v jedné z nejdůležitějších státních firem“. Hašek tvrdí, že pokud by Kotrba zmiňovanou odbornost neměl, byla by jeho nominace do Budvaru v ostrém rozporu s protikorupční strategií, kterou Peake navrhuje. „Nominací člověka bez jakékoli zkušenosti, a to vzhledem k jeho velmi mladému věku i té životní, dáváte prostor ke spekulacím, že se jeho nominací snažíte vytvořit prostor pro situaci, proti které by měla vaše protikorupční strategie bojovat, tedy že Budějovický Budvar bude ohrožen korupcí, neprůhlednými firmami a dalšími nešvary,“ napsal Hašek Peake.

Výrobní linka Budějovického Budvaru
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Vicepremiérka na to řekla, že Kotrba jako šéf jejího kabinetu má její plnou důvěru, je nyní pouze nominovaný a jmenován zatím nebyl. Připomněla, že jej nominovala jako náhradníka za šéfa jihočeských Věcí veřejných Jiřího Lexu. Kotrba vedl kabinet Peake jako místopředsedkyně vlády a poté se stal vedoucím jejích poradců jako ministryně obrany. Peake po pouhých osmi dnech ve funkci šéfky obrany ale skončila a resort spolu s ní opustil i Kotrba.

Poslanec a někdejší člen dozorčí rady Budvaru Michal Doktor (Jihočeši 2012) k tomu podotkl, že on a další členové byli odvoláni, aby dozorčí rada Budvaru byla odpolitizována, a přitom je nyní znovu „politicky zaplevelena“. „Je to pikantní a je pikantní vidět některé kolegy, jak během týdne dokážou svými činy zneplatnit své vlastní úvahy a svá vlastní slova,“ řekl.

Dozorčí rada Budvaru má devět členů, dříve byla i dvanáctičlenná. O zeštíhlení dozorčí rady rozhodlo ministerstvo loni na jaře, rada zároveň prošla radikální proměnou. Předsedou se stal analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka. Členy rady jsou mimo jiné Milan Cícer, ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí, ekonom Michal Mejstřík, šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a tři zástupci zaměstnanců Budvaru. Budvar je posledním velkým pivovarem v majetku státu.

V čele devítičlenné dozorčí rady LČR stojí ekonom Miroslav Zámečník. Kromě tří zástupců podniku jsou v ní například radní Ústeckého kraje a člen ODS Radek Vonka, lídr občanských demokratů ve Zlínském kraji a bývalý hejtman Libor Lukáš a bývalý místopředseda Senátu za ODS Jiří Liška.

Dozorčí rada - trafika?

Obsazování míst ve státem ovládaných firmách bývá někdy označováno jako přidělování trafik. Nedávno proti tomuto postupu vystoupila například šéfka sněmovny Miroslava Němcová, podle níž byla chyba přidělit exposlancům Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi místa ve státních firmách. Šnajdr a Fuksa spolu s Petrem Tluchořem se loni v listopadu vzdali poslaneckého mandátu kvůli sporům o vládní daňový balíček. Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Šnajdr byl následně jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro a byl zvolen i předsedou této rady. Exministr zemědělství Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu. 

Vydáno pod