Benda: Opozice by měla mít šéfa NKÚ

Praha – Bylo by principiálně správně, aby opozice měla post ředitele NKÚ. V pořadu Interview ČT24 to řekl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Sám nepovažuje kandidáta ČSSD Miloslava Kalu za nepřijatelnou variantu. Bude se proto snažit, aby se poslanci dohodli o příštích návrzích napříč politickým spektrem. Vyjádřil se také k založení nové frakce ODS Jiřího Janečka, které mu připadá spíše úsměvné. „Je to virtuální příběh, který se líbí médiím,“ uvedl.

Během včerejší volby ředitele NKÚ již Benda tušil, že z pěti kandidátů dolní komora Parlamentu žádného nevybere. Když se poslanci dokázali shodnout napříč politickým spektrem, umí si v čele této kontrolní instituce představit zástupce opozice. Právě Miloslav Kala, nynější viceprezident NKÚ, kterého na post ředitele nominovala ČSSD, by byl ale pro něj vyhovující alternativa. „Nemyslím si, že pan Kala je úplně nepřijatelná postava. Sám za sebe bych řekl, že je principiálně správně, aby opozice měla svého šéfa NKÚ,“ zdůraznil.

Benda: Janečka nikdo nemůže brát vážně

Založení nové frakce ODS, která má údajně několik desítek členů, připadá Bendovi úsměvné. „Je to virtuální příběh, který se líbí médiím,“ dodal. Jiřího Janečka podle něj nikdo nemůže brát vážně. Sám si nemyslí, že by strana ustupovala od pravicových principů, jak včera v souvislosti s omezením anonymních akcií prohlašoval poslanec za ODS Boris Šťastný. „Vycítili jsme, že po kongresu je větší volání po diskuzi uvnitř (…) Musíme dovnitř dát optimismus, že jsme schopni vyhrávat a že nejsme žádná poražená strana,“ míní.

Kostel sv. Michala na Dominikánském náměstí
Zdroj: Zuzana Janáková/ČT Brno

Restituce: Čekání na rozhodnutí soudu by byl omyl, míní Benda

Opozice nesouhlasí s tím, že vláda Petra Nečase chce zítra s reprezentanty církví podepsat podobu smluv, které mají stvrdit zákon o církevních restitucích. Požaduje, aby vláda vyčkala na rozhodnutí Ústavního soudu. „Opozice se snaží za každou cenu upoutat pozornost na to, jak je intenzivně proti. Já jim moc nerozumím, protože dobře vědí, že by to museli vyřešit taky, kdyby byli u moci,“ domnívá Benda.

To, že by do legislativního procesu vstupoval ještě Ústavní soud, Bendovi připadá jako pomýlený názor. „Představa, že bychom čekali na rozhodnutí soudu, je přece strašný omyl,“ reagoval. Benda sám očekává, že Ústavní soud bude o této záležitosti rozhodovat v řádech měsíců. „Představa, že bychom u každého jiného zákona řekli, že nezačneme vyplácet dávky, nezačneme vybírat daně, že máme na ulicích jezdit 110 a 130 a počkáme, než rozhodne soud o nějaké stížnosti, je přece absurdní. Proč tady bychom měli mít pocit, že by se čekat mělo,“ obhajuje jednání vlády Benda.

Benda: Posilování TOP 09 mě netrápí

Vládní TOP 09 po nedávné přímé volbě prezidenta posílila své postavení a v případných volbách do sněmovny by podle průzkumu agentury STEM skončila na druhém místě za ČSSD. Předběhla tak občanskou demokracii, která se nyní dostala na nejnižší úroveň od roku 1998. Marek Benda v Interview ČT24 řekl, že ho to netrápí. „Samozřejmě jsem čekal, že to takhle bude, že po prezidentských volbách, kdy genialitou volebního štábu Karla Schwarzenberga, který dokázal společnost přesvědčit, že on je tou novou nadějí, která přichází, a že nikdy v žádné vládě a v žádné odpovědnosti za tuto zemi nebyl; a asi i chybami našeho volebního štábu, který nedokázal takto prodat Přemysla Sobotku,“ uvedl.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)