Církve k podpisu: Je to posun k nezávislosti

Praha - Církevní představitelé vnímají dnešní podpis smlouvy o finančním vyrovnání za jednoznačný posun k nezávislosti na státu. Také věří, že navrácený majetek přispěje nejen církvím a věřícím, ale i veřejnosti.

Podle předsedy Ekumenické rady církví Joela Rumla se podpisem smlouvy církve zavázaly, že už nebudou vznášet na stát žádné další nároky. Naopak stát podle něj uznává všechny křivdy, které se církvím a náboženským společnostem staly za komunistického režimu. „Jde o krok, který umožňuje moderní vztah církve a náboženské společnosti ke státu, který je konfesně neutrální. To dnes také na jednání zaznělo,“ sdělil Ruml.

Ruml se také vyjádřil k aktivitám sociální demokracie, která se do poslední chvíle snažila podpisu smlouvy zabránit. „Je mi to líto, že se tahle strana musí snižovat k takovému populismu,“ uvedl Ruml. 

Pro společnost je podle České biskupské konference (ČBK) dobré, aby církevní instituce hospodařily nezávisle. Majetkové narovnání umožní dále rozvíjet službu církve široké veřejnosti, jako například budování hospiců, péči o nemocné nebo vzdělávání. Ve svém prohlášení uvedla, že podpis smlouvy je „základem pro stabilizaci vlastnických vztahů k tomu majetku, který se církvím nevydává“. Předsedou ČBK je kardinál Dominik Duka, jenž se dnešního jednání také zúčastnil.

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus považuje za důležitější než dnešní podpis smlouvy spíše lednové přijetí zákona o církevních restitucích. A to právě vzhledem k odloučení církví a náboženských společností od státu. „Dodnes se to řídí zákonem z roku 1949, který skutečně nastavovali těsně po únoru 1948 z důvodu, aby tehdejší režim měl jednoznačnou kontrolu…,“ dodal.

Smlouvu dnes s 16 církvemi a náboženskými obcemi podepsal jménem vlády premiér Petr Nečas (ODS). Premiér tak učinil navzdory silným protestům opozice a přesto, že Ústavní soud zatím nerozhodl o trojici stížností na církevní restituce. Nečas po podpisu řekl, že vláda postupovala přísně podle práva, ustanovení zákona o církevních restitucích jsou podle něj v souladu s českou ústavou. 

Vydáno pod