Čeští vědci dostali 18 milionů na výzkum metastáz

Praha - Česká laboratoř se dostala na špici výzkumu nádorových metastáz. Na rozvoj svého projektu totiž experti z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy získali prestižní mezinárodní grant, celých 18 milionů korun. Jako jeden z prvních týmů odhalují způsob, jak a proč nádor rozsévá po těle metastázy, a hledají látky, které by tomu mohly zabránit.

Nádorové buňky začnou být v určité fázi bujení agresivní a snaží se prokousat z původního nádoru dál do těla. Tím vznikne takzvaná metastáze. Tým čtrnácti expertů z Karlovy univerzity chce kolem původního nádoru postavit hradbu. „Ve výzkumu invazivity nádorových buněk patříme k předním světovým laboratořím,“ chlubí se vedoucí projektu Jan Brábek.

Většina onkologického výzkumu stále míří na primární nádor, tedy na to, jak zastavit jeho růst. V dnešní době existuje zhruba stokrát víc způsobů, jak léčit primární nádor než jeho metastázy. Přitom na ty umírá naprostá většina onkologických pacientů. Experti z Přírodovědecké fakulty zjistili, že všechny invazivní nádorové buňky, které roznášejí zhoubné bujení po těle, mají něco společného. Právě na to se snaží přijít.

Pokud se tuto vlastnost podaří zvnějšku zablokovat, buňky to znehybní a z primárního nádoru se nedostanou. Cílem je vytvořit koktejl chemických látek, který v nádorových buňkách vypne invazní pud. To by umožnilo, aby se léčba mohla soustředit jen na primární nádor.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)