Stát chystá revoluci ve fungování stavebních úřadů

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj chce vzít obcím úředníky stavebních úřadů a udělat z nich státní zaměstnance. Zároveň chce zřídit nový Nejvyšší stavební úřad. Změna má zlepšit rozhodování úředníků a odbourat jejich závislost třeba na starostech. Ti se ale brání a plánovanou změnu odmítají. Jde podle nich jen o snahu, jak počet stavebních úřadů v Česku zredukovat.

Stát chce dát stavebním úřadům jednotné a lepší vedení. Pokud nebudou spadat pod radnice, zmizí podle něj i konflikt zájmů. „Vydávají rozhodnutí ve věci, ve které je přímo zainteresována obec, kde je úředník zaměstnán,“ tvrdí náměstek z ministerstva pro místní rozvoj Miroslav Kalous (ODS). Podle soudce Nejvyššího správního soudu Karla Šimka jde o rozumný argument: „Vztahy podjatosti tam docela často nastávají.“

Starostové, které Česká televize oslovila, s tím ale nesouhlasí. Za nápadem zřídit nový Nejvyšší stavební úřad vidí jen další pokus, jak ušetřit na úkor menších obcí. „V poslední době podobné věci známe. Sociální reforma, superúřad práce, centrální registr vozidel - všichni víme, jak to dopadlo. Varujeme před tím, aby se měnilo, co je bez větších problémů zaběhlé,“ prohlásil výkonný místopředseda Svazu měst a obcí ČR Jaromír Jech. Pro případ podjatosti zde podle něj existují opravné prostředky.    

Radnice i kraje by přišly o stavební kompetence

I kdyby ale stát zachoval stejný počet poboček a vzal obcím jen úředníky, můžou nastat ryze praktické potíže. Ne všude třeba obec potřebnou kancelář a ještě k tomu archiv bude chtít státu pronajmout. Ministerstvo proto přichystalo i záložní plán. Kdyby neprošla razantní změna, navrhuje vznik generální stavební inspekce, která by měla práci úředníků alespoň hlídat.

Nový systém úřadů by měl mít tři stupně v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Spadat by pod ně mělo částečně i územní plánování. V Česku dnes funguje 695 stavebních úřadů, ve kterých pracují čtyři tisíce úředníků. Změnou systému chce ministerstvo ušetřit až stovky milionů ročně.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)