Zemanův tým zveřejnil předlohu pro poštovní známku

Praha - Tým nastupujícího prezidenta Miloše Zemana zveřejnil kresbu, která bude předlohou pro novou poštovní známku. Autorem návrhu je grafik a rytec Miloš Ondráček. Finální rytina bude vznikat zhruba dva týdny, stejnou dobu by měla trvat České poště i distribuce už hotové známky. Do prodeje se známka dostane na začátku dubna. Návrh vznikl podle fotografie od Herberta Slavíka, právě toho si Miloš Zeman vybral, aby mu vytvořil oficiální portrét.

Původně se předpokládalo, že na Zemanově známce bude pracovat výtvarník Oldřich Kulhánek, autor Klausovy známky i českých bankovek. Kulhánek ale na konci ledna zemřel. Tvorbu známky převzal grafik a rytec Miloš Ondráček, který podle Kulhánkova návrhu před deseti lety vyrýval i obraz Václava Klause.

Na rozdíl od oficiální fotografie, která bude viset na školách a v úřadech, nemá Zeman na známce sepnuté ruce. Snímek, který sloužil jako předloha, zabírá Zemana v saku, košili a pruhované kravatě. Nastávající prezident se na fotografii usmívá, a to výrazněji než na svém oficiálním portrétu.

Jinou fotografii, než je oficiální portrét, využil pro tvorbu známky i prezident Václav Klaus. První známka Václava Havla byla vytvořena podle téhož černobílého snímku, který později visel ve školách. Shodně s dosluhujícím prezidentem je i Zeman na snímku mírně natočen.