Místo přesčasů náhradní volno, a doktoři berou o tisíce méně

Praha – Některé nemocnice v Česku kvůli chybějícím penězům v rozpočtu lékařům a sestrám od nového roku snížily platy, a navíc taky omezily přesčasové hodiny a místo nich dávají náhradní volno. Přestože tím ředitelé nemocnic neporušují zákon, odbory tuto praxi považují za skandální. Personál tak podle nich jen za měsíc přišel o tisíce korun. Kvůli nedostatku peněz ve zdravotnictví a úhradám od pojišťoven proto budou už tento týden lékaři protestovat.

Na změnu systému přesčasových hodin přešly i nemocnice například ve Středočeském nebo Olomouckém kraji. „Lékaři a sestry musí vybírat náhradní volna, přesčasovou práci nedostanou zaplacenou… Tady to bylo direktivně, žádná dohoda s nimi není možná,“ vysvětluje anesteziolog a předseda odborů LOK-SČL pro Olomoucký kraj Petr Šafránek. 

„Vidím to jako správnější krok než snižovat počet personálu nebo šetřit někde jinde. Navíc to je to, o co se snažíme - snížit naši hodinovou zátěž v nemocnici,“ argumentuje ale ředitel FN Olomouc Roman Havlík. 

Práce o víkendu se nelíbí každému

Přestože o nižší počet odpracovaných hodin odbory dlouhodobě usilují, nyní tvrdí, že aktuální provedení je nepřijatelné. „Myslím, že nikdo z lékařů nechodí sloužit v sobotu a v neděli, aby mohl být doma v pondělí nebo úterý, kdy je celá jeho rodina v práci,“ říká předseda LOK-SČL Martin Engel. 

Místo přesčasů náhradní volno (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ovšem v krácení odpracovaných přesčasových hodin problém nevidí. „Pokud ředitelé postupují podle platné pracovně právní legislativy, tak mají plné právo optimalizovat své prostředky,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. 

Nižší výplaty zdravotníků

V důsledku toho tak ve fakultní nemocnici v Olomouci našli lékaři a sestry z některých oddělení na lednových výplatnicích i o několik tisíc méně. Snížení platů a nařízené přesčasy sice kritizují, na kameru ale kvůli obavám o místo nechtějí mluvit. S výjimkou šéfa místních odborů. 

Některé nemocnice ale nezůstaly u náhradního volna a vymyslely ještě radikálnější cesty, jak ušetřit. „Dokonce se stává, že uprostřed služby jsou posíláni domů, že pro ně nemají dostatečné vytížení. To už považuju za naprosto skandální,“ dodává Engel. 

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Odbory proto vyzvaly doktory z nemocnic, aby se připojili k protestu lékařské komory plánovanému na prvního března. Jeho prostřednictvím chtějí upozornit na stále méně peněz ve zdravotnictví. Poslední velkou akcí byl protest „Děkujeme, odcházíme“, který skončil před dvěma lety. Tehdy chtěly dát výpovědi právě kvůli platům tisíce lékařů.