Třetí jméno v případu korupce v justici: Karel Matějka

Praha – Případ organizované korupční skupiny uvnitř české justice získává další kontury. Podle serveru Lidovky.cz je jedním z obviněných pražský advokát Karel Matějka; jedná se o třetí odhalené jméno v celém případu po soudci Ondřeji Havlíkovi a žalobci Františku Fialovi. Právě Fialovo jméno dnes také oficiálně potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství, které zahájilo kroky pro jeho konec v řadách žalobců.

Karel Matějka: Třetí kousek skládačky

Podle dostupných informací je Karlu Matějkovi 55 až 60 let; zabýval se mj. případy dopravních trestných činů. Jeho podíl na organizovaném zločinu v české justici potvrdily Lidovkám dva na sobě nezávislé zdroje.

Advokátní komora informace o Matějkově stíhání ovšem dosud nemá, přestože advokát musí své obvinění z trestného činu neprodleně hlásit. „Komora se to dozví od dotyčného advokáta, protože je jeho povinnost oznámit tuto skutečnost komoře. Pokud by tak neučinil, vystavuje se kárnému řízení,“ popsala standardní průběh oznámení mluvčí komory Iva Chaloupková. „Obvykle se tuto informaci dozvídáme i od orgánů činných v trestním řízení.“

Pokud se informace potvrdí, z šestice obviněných zůstanou už jen tři neznámá jména – jedná se o blíže nespecifikovaného advokátního koncipienta a dva pracovníky z oblasti mimo českou spravedlnost.

František Fiala: Cesta pryč z řad žalobců

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes podal návrh na to, aby byl žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 František Fiala zbaven své funkce. „Jednání, které je mu kladeno za vinu, mělo být způsobeno v přímé souvislosti s výkonem funkcí,“ vysvětlil Zeman svou motivaci. Nejvyšší státní zastupitelství tak Fialovo jméno poprvé potvrdilo, dosud se o jeho účasti v „případu Havlín“ pouze spekulovalo.

Kauza Havlín:

Havlína obvinil z korupce v souvislosti s jeho činností soudce Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), soud ho následně poslal do vazby kvůli obavě, že by ovlivňoval svědky nebo pokračoval v trestné činnosti. Kromě něj čelí trestnímu stíhání dalších pět lidí, z toho jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient a dvě osoby, které stojí mimo justiční prostředí. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta dnes v ČT řekl, že detektivy v tomto případě zarazil ojedinělý klientelistický systém a vzájemně silné vazby mezi jednotlivými obviněnými. Policie začala případ prověřovat díky „spolupráci s občany“, dodal.

Ondřej Havlín: Do taláru díky žalobě a necelý milion navrch

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek potom začal činit kroky, které by z taláru dočasně svlékly soudce Ondřeje Havlína. Nechá také prošetřit jeho profesní kariéru. Podle předsedy pražského městského soudu Jana Sváčka se stal Havlín soudcem v roce 1981. Od prosince 1992 čerpal se souhlasem tehdejšího předsedy Obvodního soudu pro Prahu 2 neplacené volno a působil jako velvyslanec v Chorvatsku (1993–1998) a následně v Bulharsku.

„Vedení Městského soudu v Praze v souladu s právním stanoviskem Ministerstva spravedlnosti ČR uzavřelo, že soudcovský mandát JUDr. Ondřeji Havlínovi v této době zanikl, a proto jej odmítlo znovu zařadit mezi soudce tamního soudu,“ uvedl Sváček.

Z funkce bulharského velvyslance jej v roce 2000 odvolala česká vláda poté, co si na jeho chování dlouhodobě stěžovala bulharská strana. Kritizovala Havlínovy urážlivé výroky, údajně také přejel nohu celníkovi.

Havlín se následně svého soudcovského mandátu domohl žalobou u Okresního soudu v Příbrami a Krajského soudu v Praze. „V důsledku rozhodnutí obou soudů byl JUDr. Ondřej Havlín od března roku 2002 znovu zařazen mezi soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 a byla mu vyplacena ušlá mzda ve výši necelých 900 tisíc korun,“ doplnil předseda pražského městského soudu.

Vydáno pod