Úlovek celníků: Na letišti zadrženi pašeráci kokainu s rekordní zásilkou

Praha - Celníci odhalili v Praze na letišti Václava Havla rekordní zásilku 31 kg kokainu. Cena drogy je odhadem šedesát milionů Kč. Z pašování jsou podezřelí tři Nizozemci, kteří s drogou odhadem za 60 milionů korun cestovali z Dominikánské republiky. Zásilku našli celníci v kufrech mezi oblečením. Množství zadrženého kokainu je podle kriminalistů největší v historii České republiky.

Kokain pašovali z dominikánského Punta Cana ve svých osobních zavazadlech tři nizozemští občané, dva muži a jedna žena. Na stopu údajným pašerákům přivedly celníky informace, které o cestujících získali během letu. Podezřelá byla například trasa letu trojice cizinců, kteří místo přímé cesty z dovolené domů zvolili „okliku“ přes Prahu. Zavazadla vytipovaných cestujících následně podrobili důkladné kontrole, při které ve třech z nich postupně nalezli celkem 25 balíčků obsahujících bílý prášek. Ten orientační chemická analýza označila za kokain.

Určení vlastní hmotnosti a čistoty zajištěné drogy je předmětem další odborné expertízy. Zatím není jasné, zda droga byla určena pro český trh, nebo měla putovat do zahraničí.