Pražský dopravní podnik dál vymítá démony zakázek

Praha – Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) oznámil úmysl do poloviny března vypsat tendr na forenzní audit. Prověrka si má posvítit na některé podezřelé zakázky, které podnik uzavřel v posledních čtyřech letech. Vyjde na částku v řádu milionů korun.

V roce 2012 vypracoval pro magistrát advokát Václav Láska analýzu zhruba desítky problematických smluv podniku. Prověrka podle Lásky ukázala velkou nevýhodnost kontraktů, se škodou v řádu stamilionů korun. Některé z nich už podnik vypověděl, u jiných se pokouší vyjednat změnu podmínek.

Část smluv prověřila poradenská firma KPMG. Průběžné výsledky nepotvrdily, že by škody po údajném předražení zakázek dosáhly stamilionů korun. Konečnou zprávu KPMG zatím DPP k dispozici nemá.

Milan Křístek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Forenzní audit má prověřit zbylé smlouvy, které vytipoval Láskův tým. Navíc budou vybrány další podezřelé nadlimitní smlouvy, které byly uzavřeny v období čtyř let před nástupem současného ředitele DPP Milana Křístka. „Cílem je vytipovat případné procesní chyby a selhávání kontrolních mechanismů, selhávání jedinců a systému,“ uvedl ředitel.

Náměstek pražského primátora Josef Nosek (ODS): „Do auditu budou zařazeny všechny zakázky, u nichž se projevila sebemenší pochybnost.“

Právník Ekologického právního servisu Martin Fadrný„Myslím, že je potřeba pojmenovat problém razantněji… Bylo by zajímavé slyšet velmi razantně velmi konkrétní opatření, která budou mířit na identifikované sporné a do jisté míry anonymní partie dopravního podniku, na pracovníky dopravního podniku, kteří jsou spojeni s těmito zakázkami…“