Podívejte se, jak vzniká nová známka s Milošem Zemanem

Praha – Grafik Miloš Ondráček začal pracovat na rytině, podle které se v polovině března začne tisknout nová známka s podobiznou Miloše Zemana. Známky by měly jít do prodeje v dubnu. Zeman bude desátým prezidentem, jehož portrét bude v Česku možné lepit na obálky. Jediným jeho předchůdcem bez vlastní známky byl Emil Hácha, v jehož éře se používaly známky s Adolfem Hitlerem.

Miloš Ondráček strávil nad Zemanovým portrétem už desítky hodin. Oficiální fotografii od Herberta Slavíka už překreslil, teď pracuje na rytině, která by měla vznikat zhruba dva týdny. Vlastní rytecká práce je podle jeho slov už jednodušší, záleží hlavně na trpělivé práci pod lupou. Na každý tah má ale jen jeden pokus. Pokud se splete, je podkladová ocelová destička na vyhození.

Hotová rytina se v tiskárně přenese na válečky. Samotný tisk milionů známek je pak už jen otázka několika málo dní. „Za jeden pracovní den jsme schopni vyrobit dva miliony kusů,“ řekl České televizi ředitel Poštovní tiskárny cenin Jaroslav Štefek. Známek s portrétem nového prezidenta bude 10 milionů kusů. Pošta odhaduje, že jí zásoba vystačí asi rok.

Ondráček před deseti lety vyrýval i obraz prezidenta Václava Klause. Uspěl ale až na druhý pokus, k prvnímu měl Klaus výhrady. Předlohou pro známu byl tehdy návrh výtvarníka Oldřicha Kulhánka. Předpokládalo se, že Kulhánek bude pracovat i na Zemanově známce. Uznávaný výtvarník a autor českých bankovek ale na konci ledna zemřel. Celou tvorbu známky proto převzal právě Ondráček.

Známek s portrétem Václava Klause už má Česká pošta jen několik desítek tisíc, naposledy je tiskla před rokem. Po inauguraci Miloše Zemana se přestanou prodávat úplně.

Známky s podobiznami prezidentů
Zdroj: ČT24

V počtu vydaných známek vede s převahou Masaryk

Tradici prezidentských známek u nás založil Tomáš Garrigue Masaryk. Za komunismu byla jejich tvorba pod drobnohledem. Několikrát se musel měnit například portrét Gustáva Husáka. „Husák tehdy nosil velmi silné brýle a známka vypadala dost nepřirozeně,“ vysvětlil už dříve filatelista Jiří Sedlák. V počtu vydaných známek vede s převahou Masaryk. Oblíbená je ale i známka s Václavem Havlem.

V Evropě je ale podobizna prezidenta na poštovních známkách spíš výjimečná. Tradice se dodržuje například na Slovensku nebo ve státech, v jejichž čele stojí panovníci - v Británii nebo Nizozemsku. Prezidentské známky také nemají příliš velkou sběratelskou hodnotu. Můžou ji ale nabýt, pokud v některé ze sérií filatelisté objeví drobnou chybu či odchylku.

Podívejte se, jak vzniká prezidentská známka (zdroj: ČT24)