Policie obvinila exšéfa DPP Dvořáka kvůli jízdenkám

Praha - Policie vznesla obvinění na exšéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Podle serveru Týden.cz byl obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti se zakázkou pro firmu Cross Point, jež prodávala jízdenky. Dvořák měl firmu zvýhodnit při výběrovém řízení. Serveru potvrdil, že už si převzal obvinění. Podle svých slov považuje za podezřelé, že ho dostal den před jednáním pražského zastupitelstva, kde se má řešit předražení tunelu Blanka. Celkem jsou v případu stíhaní čtyři lidé, včetně bývalého radního Prahy pro dopravu Radovana Šteinera z ODS.

„Naprosto nečekaně mi dnes přišlo obvinění, přestože má policie k dispozici stanovisko auditorské firmy KPMG, která říká, že zakázka byla v pořádku. Má také k dispozici dvě analýzy od nezávislých právníků že to, co vytvořil pan Láska, je nesmyslné, zakázky jsou tedy správné a nevznikla žádná škoda. To absolutně vyvrací ten příběh, který proti mně eskaluje pan primátor Bohuslav Svoboda a jeho spolupracovník Marek Hanč,“ komentoval Dvořák obvinění. České televizi řekl, že jde o naprosto účelovou mediální šikanu, která nemá žádné právní opodstatnění. Všechny podklady i text obvinění chce proto v příštích dnech zveřejnit.

Vrchní státní zastupitelství pouze uvedlo, že jsou kvůli poškození dopravního podniku stíháni čtyři lidé. „Jsou stíháni pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Hrozí jim dvě až osm let vězení,“ uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula. O koho se jedná, ale upřesnit nechtěl. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování zatím další informace poskytnout nemohu,“ řekl.

Firma Cross Point získala kontrakt na prodej jízdenek v roce 2008. Do tendru se přihlásila jako jediná. Jízdenky předtím 15 let prodávala společnost Šoch. Dopravní podnik ale podle ní nově žádal certifikát, který firma neměla a nemohla ho ve lhůtě stihnout vyřídit. Cross Point pak za své služby bral 130 milionů ročně, do té doby přitom dopravní podnik platil 30 milionů. DPP loni v srpnu s firmou vypověděl smlouvu. Vedení se tak rozhodlo na základě trestního oznámení advokáta Václava Lásky. Protikorupční policie se případem zabývala už od poloviny srpna.

Podle analýzy, kterou Láska provedl, byl obchod účelově předražený: „Myslím si, že ta škoda se pohybovala ve sta milionech korun.“ Firma Cross Point ovšem s tímto závěrem nesouhlasí. Cena se prý zvýšila proto, že firmě narostly náklady - zvýšila třeba počet prodejních míst i počet zaměstnanců.