Fischerovy povolební dluhy nakonec Winterstein nezaplatí

Praha - Pražský developer Tamir Winterstein mnohamilionové dluhy za prezidentskou kampaň Jana Fischera nezaplatí. Podle něj došlo ke špatné interpretaci. Fischerovi chce pomoci pouze s analýzou finanční situace, nikoliv však úhradou dluhů. Informuje o tom dnešní MD Dnes, podle níž má Fisher splatné faktury ve výši až osmi milionů korun.

„Moje práce je analyzovat situaci a nějakým způsobem ji pomoct řešit. Ale ne finančně. Nějaké řešení tam je, proto také pan Fischer odjel na dovolenou,“ řekl deníku Winterstein. Fischer je momentálně v Los Angeles.

Některým fakturám už údajně končí splatnost

Na transparentním účtu volebního týmu Jana Fischera dnes zbývá  2 tisice korun. Teprve v posledních dnech z něj platil třeba energie do kanceláře za uplynulý rok, tedy 85 tisíc. Na fakturu za telefon za 7 tisíc přispěl den předem on sám.

Do konce února mělo být zaplaceno 3,6 milionu korun za zprostředkování reklamy v pobočkách pošty. „My jsme realizovali 1950 výlepů na poště a celková hodnota byla 4 miliony 334 tisíc.  Ani jedna z těch faktura nám nebyla doposud uhrazena,“ uvedl ředitel společnosti Media Master Vít Mykiska.

Jan Fischer
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Pan Fischer řekl, že to pan Winterstein vyřeší. Myslel jsem tedy, že zaplatí. Podle mého názoru pana Wintersteina zaskočilo, že se jeho jméno profláklo, on si to velmi nepřál,“ uvedl jeden z Fischerových spolupracovníků. Fischer původně tvrdil, že se na uhrazení dlužné částky domlouvá se svým největším sponzorem, miliardářem Tomášem Chrenkem. Podnikatel však uvedl, že o žádném dalším daru nejedná.

Za tři faktury už reklamní agentura poslala Janu Fischerovi upomínky. A na konci března by se  financováním kampaní všech prezidentských kandidátů měl zabývat i Senátní mandátový a imunitní výbor.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)