Inaugurační projev hotov, Zeman bude mluvit zpaměti

Praha - Budoucí prezident Miloš Zeman už má hotový svůj inaugurační projev. Bude trvat patnáct minut a Zeman ho pronese zpaměti, téma ale neprozradil. Ceremonie proběhne příští pátek, v okolí Hradu se už připravují bezpečnostní opatření.

„Budu ho pronášet zpaměti, protože ten, kdo své projevy čte, tím dokazuje, že umí číst,“ řekl k projevu Zeman. „Nejdříve si to musí vyslechnout ti, jimž je tento projev určen,“ vysvětlil, proč si nechává téma projevu pro sebe. 

Zeman si dnes ve své kanceláři také vyzkoušel nový oblek, který bude mít na sobě při uvedení do prezidentského úřadu. „Je to taková tmavě šedá grafitová barva a je to vlna s hedvábím,“ popsal majitel zlínské oděvní firmy Jaroslav Mejta. Oblek podle něj Zemanovi sedí dobře, budou ale třeba drobné úpravy. Zeman totiž zhubl pět až šest kilogramů.

Při inauguraci bude mít Zeman doplňky k obleku v národních barvách. Ve slavnostní den obleče bílou košili a nasadí černé boty. Mejtova firma Zemana oblékala již v předvolební kampani. „Je to samozřejmě vrchol kariéry,“ řekl majitel oděvního podniku.

Zeman dnes ve své pražské kanceláři absolvuje jeden z posledních úředních dní před svým nástupem do prezidentského úřadu. Podle informací z jeho týmu bude o víkendu podobně jako v minulých případech odpočívat na Vysočině. Odpočinek si zřejmě prodlouží do pondělka. Poté již začne nácvik ceremonie pro uvedení prezidenta do úřadu.

Ve čtvrtek Zeman navštíví středočeské Lány, kam ho pozval jeho předchůdce Václav Klaus. Dosavadnímu prezidentovi vyprší druhý mandát hlavy státu právě ve čtvrtek. V pátek pak na Hradě usedne Zeman.

Reportáž Luboše Dostála a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)