„Vyhozený“ člen senátu práv v Plzni uspěl se žalobou na ZČU

Plzeň - Bývalý místopředseda akademického senátu plzeňských práv Tomáš Hnetila uspěl se žalobou na Západočeskou univerzitu (ZČU). Podle krajského soudu v Plzni mu nesmí odpírat vykonávat tuto funkci, z níž musel odejít loni v září.

Právnická fakulta tehdy na pokyn ZČU vyměnila všech šest studentských senátorů, protože jako studenti magisterského programu přešli podle nové akreditace pod ZČU. Fakultě zůstali jen bakaláři, kteří „magisterské“ senátory nahradili. Zásah byl nezákonný, uvedl předseda senátu Alexandr Krysl.

Fakultní senát bude verdikt soudu respektovat, ale zatím neví, zda povolá šest starých senátorů, nebo vymění pouze jednoho za Hnetilu. Problémem je také to, že předchozí rozhodnutí senátu mohou být neplatná. ZČU může do 15 dnů od rozsudku podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, zatím ale čeká na jeho doručení.

„Univerzitě se zakazuje, aby pokračovala v odpírání možnosti žalobce vykonávat funkci člena senátu fakulty právnické,“ uvedl soud. ZČU musí žalobci uhradit náklady řízení 2 000 korun do 30 dnů od právní moci rozsudku. Hnetila, který se stal členem senátu v řádných volbách v roce 2011, podal žalobu na ZČU závěrem loňského roku.

Hnetila se do křížku s vedením univerzity dostal i kvůli tomu, že v reportáži České televize z loňského února kritizoval demonstrace organizované fakultou a urážlivé výroky, které zde zaznívaly. Právnická fakulta s ním zahájila disciplinární řízení a studentovi se skvělými výsledky hrozil i vyhazov. Řízení, proti kterému protestovali akademici i veřejnost, bylo nakonec zastaveno.

„Pokud přijde rozsudek, že je (Hnetila) senátorem, tak to budu plně respektovat. Musím promyslet, co s ním udělám, protože to není legrace,“ uvedl předseda senátu Tomáš Pezl. Akademický senát bude jednat poslední pondělí v březnu. „Pokud nebudu mít pravomocný rozsudek, senát nesvolám. Pokud podá ZČU kasační stížnost, tak počkám, až jak ji rozhodnou, což může trvat až několik měsíců,“ řekl Pezl.

Práva nyní čekají na akreditaci 

Plzeňská práva čekají nyní na polovinu dubna, zda jim akreditační komise (AK) schválí novou akreditaci stěžejního magisterského oboru, o kterou fakulta požádala 3. prosince. Do konce letošního října ji zatím má univerzita, prodloužení na rok jí schválilo ministerstvo školství. Minulou žádost fakulta, kterou na podzim 2009 poškodila aféra s podivným udělováním titulů, podávala předloni 31. října. Pokud by fakulta novou akreditaci nedostala, požádala by zřejmě „jen“ o akreditaci na dostudování současných studentů, tedy studentů druhých, třetích a čtvrtých ročníků. Jde o jednodušší žádost, s níž by zřejmě škola uspěla.

Vydáno pod