Přibývá případů černého kašle. Ohrožuje nejmenší děti

Praha - V Česku přibývá lidí nakažených černým kašlem. Za poslední rok se počet případů nemoci považované skoro za vymýcenou přehoupl přes 700, nejvíce případů je v Praze. U dospělých má sice černý kašel mírný průběh, velkým rizikem je ale pro neočkované kojence. V takových případech může být dokonce smrtelný. Lidé by se ale podle lékařů měli nechat očkovat i v dospělosti.

Onemocnění se často projevuje jako běžná viróza, jenže bývá provázena nezvyklým dusivým kašlem. Pacientů s černým kašlem bylo v Česku vloni přes sedm set; v Praze za pouhý rok jejich počet stoupl více než dvojnásobně, ze 46 na 122 případů v roce 2012.

Statistika přitom zachycuje pouze zjištěné případy. „Lidé si většinou ten kašel léčí sami, ale tím, že si ho léčí běžnými prostředky, které si nakoupí v lékárně, tak kašel šíří dál,“ varuje Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu. Některé případy pak nezjistí ani návštěva u lékaře. Černý kašel se odhalí pouze krevními testy, které se nedělají běžně. „Ono to ani nejde u každého vyšetřovat, to by stálo moc peněz,“ vysvětluje primářka infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Stanislava Šimková.

Černý kašel v ČR
Zdroj: ČT24

Proti černému kašli se v Česku povinně očkuje. První vakcínu dostávají kojenci, další přeočkování dětí následuje v jedenácti letech. Jenže trvanlivost očkování není celoživotní a proočkovanost dospělé populace je poměrně nízká.

Rodinní příslušníci jsou nejčastějším zdrojem černého kašle

Zatímco u dospělých má nemoc obvykle mírný průběh, novorozencům a kojencům do tří měsíců, kteří ještě nejsou vůbec očkovaní, může černý kašel způsobit vážnou újmu, například poškození mozku, v některých případech dokonce smrt. Malé děti jsou nejčastěji ohroženy ze strany svých nejbližších. „Rodinní příslušníci jsou nejčastějším zdrojem černého kašle, a to až v sedmdesáti procentech,“ počítá Jan Janota, primář novorozeneckého oddělení Thomayerovy nemocnice.

Podle epidemiologů by se proti černému kašli měli nechat očkovat i dospělí, zvlášť v situaci, kdy má do rodiny přibýt dítě. Vakcínu zhruba v ceně sedmi set si musí zaplatit ze svého. „Je tu šance očkovat kolem toho malého dítěte, tedy očkovat rodiče a prarodiče,“ radí Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti. Prymula dále dospělým doporučuje očkování proti chřipce, v případě rizika proti pneumokokům a klíšťové encefalitidě.

Infekční choroby

S infekčními chorobami se ročně potýkají desítky tisíc pacientů. Vůbec nejrozšířenější je chřipka, následují plané neštovice a střevní nemoci kampylobakterióza a salmonelóza. Chorobou, se kterou se lékaři ve větší míře potýkají v posledních letech, jsou příušnice. Naopak dlouhodobě ubývá případů tuberkulózy.