Část poslanců odmítá jít na inauguraci. Nesouhlasí s ostrou kampaní

Praha - Na inauguraci Miloše Zemana odmítá dorazit část poslanců a senátorů. Novému prezidentovi nejčastěji vyčítají neférovou kampaň a někteří se omluví i kvůli jiným povinnostem. Chybět může až několik desítek zákonodárců, píše deník MF Dnes. Neochota dorazit nejčastěji zaznívá z TOP 09 a ODS. Naopak jiní i přes antipatie k Zemanovi považují účast za povinnou - například Jiří Dienstbier nebo Karel Schwarzenberg.

Podle deníku, který oslovil několik neochotných poslanců, „rebelující“ skupina nejčastěji zmiňuje vyostřenou Zemanovu kampaň, zejména nacionalistická témata týkající se Benešových dekretů. Řada z nich přitom uznává, že účast poslance na prezidentské inauguraci je pracovní povinností, přesto dorazit odmítají. „Převážilo to, že se chci chovat podle svého svědomí a vědomí,“ cituje deník zástupkyni ODS Jaroslavu Wenigerovou.

Kromě ní nedorazí například poslanci za TOP 09 Stanislav Polčák a Patricie Kotalíková nebo senátoři Jaromír Štětina a Jan Horník. Ne všichni ale odmítají účast z principu, někteří cestu na Hrad příští pátek musejí odříct kvůli předem naplánovanému programu.

Naopak senátor Jiří Dienstbier, který patřil k největším kritikům Zemana během kampaně, bere svou účast jako povinnost a i přes osobní antipatie hodlá na inauguraci dorazit. Jako společnou schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu to považuje za běžnou pracovní povinnost.

Přípravy na inauguraci už jsou přitom téměř hotové. Ve čtvrtek Zeman ohlásil, že má hotový projev a přednese ho zpaměti. Podle informací z jeho týmu bude o víkendu podobně jako v minulých případech odpočívat na Vysočině. Odpočinek si zřejmě prodlouží do pondělka. Poté již začne nácvik ceremonie pro uvedení prezidenta do úřadu.

Ve čtvrtek Zeman navštíví středočeské Lány, kam ho pozval jeho předchůdce Václav Klaus. Dosavadnímu prezidentovi vyprší druhý mandát hlavy státu právě ve čtvrtek. V pátek pak na Hradě usedne Zeman.