Remek velvyslancem v Moskvě? Až přijde nabídka, tak možná

Praha - Vladimír Remek se zatím nebude vyjadřovat k možnosti zastávat post velvyslance v Moskvě. Chce počkat na oficiální nabídku od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ta zatím ale nepřišla. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa má strana prioritní zájem na tom, aby Remek dokončil práci v Evropském parlamentu. Filip také zopakoval, že jmenování Remka velvyslancem v Moskvě je přáním také budoucího prezidenta Miloše Zemana. Sám Remek je z možnosti, že by byl velvyslancem, rozpačitý.

„Znám přísloví 'neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil', či 'nechval dne před večerem', takže samozřejmě nebudu nic takového komentovat. Až to přijde, když to přijde, tak se k tomu zodpovědně přihlásím,“ uvedl Remek.  

Pokud ta nabídka padne, tak to bude v souladu prezidenta a ministra zahraničí, podotkl europoslanec za ODS Jan Zahradil. Pro něj by tvář komunistické strany na velvyslanectví v Moskvě velká překážka nebyla. „Já pana Remka znám z jeho práce v Evropském parlamentu a mě by jeho nástup do české diplomacie, v které už ostatně jednou působil, vůbec nedrásal,“ dodal.

Filip řekl ve středu po jednání s budoucím prezidentem Milošem Zemanem, že jmenování Remka velvyslancem v Rusku je Zemanovým přáním. Zeman jeho slova poté potvrdil. „Zájem KSČM je na tom, aby dokončil práci v Evropském parlamentu, on ten zájem respektuje a na případnou nabídku, pokud z ministerstva zahraničí přijde, samozřejmě bude oficiálně odpovídat,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip.

Remka by v EP mohla narhadit Flasarová

KSČM by měla po případném Remkově odchodu v Evropském parlamentu stále čtyři mandáty. Remka by na půdě Evropského parlamentu měla případně nahradit bývalá komunistická europoslankyně Věra Flasarová, která je podle výsledků voleb v roce 2009 první náhradnicí KSČM. Volby do Evropského parlamentu budou příští rok. Flasarová, která již dříve v Evropském parlamentu působila, je vedoucí oddělení zahraniční politiky komunistické strany.