Ze zlatnictví a směnáren mizely miliony, zloděje teď má policie

Praha – Gang, který vykrádal zlatnictví či směnárny v Česku a možná i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Chorvatsku, dopadla policie. Obvinila tři lidi, které potom poslal soud do vazby – může se ale jednat pouze o část rozsáhlejší organizace. Skupina měla způsobit škody za 14,5 milionu korun.

Zlatnictví, směnárny nebo zastavárny jsou teď podle policie ve větším bezpečí – kriminalisté jsou přesvědčeni, že dopadli gang, který je ve velkém vykrádal. Zatím může policie prokázat pět vloupání v Praze a Jindřichově Hradci. Skupinu vyšetřovatelé podezírají i z dalších devíti vloupání, která se odehrála v průběhu minulého roku v celém Česku a vznikla při nich čtrnáctiapůlmilionová škoda. Činnost gangu však mohla být rozsáhlejší, vyšetřovatelé mají podezření, že podobně kradl také v zahraničí – na Slovensku, v Maďarsku, Polsku či Chorvatsku.

Skupina prodejny nepřepadávala. „Tato skupina pachatelů provádí krádeže vloupáním do směnáren, obchodů či zlatnictví, a to v době polední pauzy. Také máme zadokumentované případy, kdy byly spáchány trestné činy vloupáním v nočních hodinách,“ vysvětlil Ivo Kartus z policejního prezidia. Podle ředitele vyšetřovatelů policejního prezidia Milana Pospíška byli trpěliví a měli propracovaný systém, kterým získávali informace o zabezpečení obchodů. Používali například skryté kamery v zavazadlech rozmístěných v okolí prodejen, kterými zaznamenali podobu klíčů. Potom si dokázali vyrobit vlastní klíč. Důkladně také sledovali pohyb obsluhy prodejen a policejních hlídek. „Vloupání jsou provedena ve velmi krátkém čase, většinou je to maximálně do pěti minut. V posledním případě v Jindřichově Hradci jim vstup do provozovny a výstup z provozovny a provedené vlastní vloupání trvalo necelé dvě minuty,“ podotkl Ivo Kartus.

Po dlouhém vyšetřování jednotlivých zločinů, při němž museli pomáhat i potápěči, kteří museli vyzvednout důkazy z Vltavy, zadrželi policisté pět lidí. Nakonec obvinili tři z nich, podle Iva Kartouse jde o muže ze Slovenska, kteří dlouhodobě pobývají v Praze. „Jsou stíháni pro krádeže vloupáním, poškozování cizí věci a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ přiblížil Milan Pospíšek. Hrozí jim dvouleté až osmileté tresty.

Podle policie nejsou podobné způsoby vloupání novinkou. Naráží na ně už od roku 2006 a podařilo se jí odhalit několik gangů. „Je to navazující. Měli dobré učitele,“ komentoval Zigáček typické znaky pro vloupání letos zadržených lidí.

Policie o akci Gold (zdroj: ČT24)