První březnový týden přinese jaro, rtuť se přiblíží k 19 stupňům

Praha - Charakter počasí v příštím týdnu by měl mít podle předpovědi meteorologů už jarní ráz. Po zataženém únoru si lidé užijí první sluneční paprsky. Již o víkendu nás čeká skoro jasno až polojasno, sněhové přeháňky budou pouze na severovýchodě. Ještě tepleji by pak mělo být celý další týden. V jeho závěru by se teploty mohly vyšplhat až k 19 stupňům Celsia.

V prvním březnovém týdnu nás čeká především inverzní ráz počasí. Slunečno tak bude hlavně na horách, v nížinách bude postupně přibývat mlh a nízké oblačnosti. Při slunečném počasí se teploty později mohou dostat poměrně vysoko nad deset stupňů. „Osobně bych nevyloučil ani hodnoty mezi 15 až 19 stupni Celsia,“ uvedl Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Od středy by v nížinách mohlo slabě pršet

Během víkendu by se podle něj měla protrhávat oblačnost a od jihovýchodu bude na území České republiky proudit teplejší vzduch. „V kombinaci se slunečním svitem to konečně přinese jarní a teplý charakter počasí, zejména v nižších nadmořských výškách,“ uvedl Dvořák. Od středy ale čekáme zataženo až oblačno, přechodně místy i polojasno. Místy by mohlo mrholit či slabě pršet.

Zatímco přes den teploty porostou, v noci je vzhledem k vyjasnění potřeba čekat ještě teploty slabě pod nulou, ráno mohou být namrzlé silnice. V druhé polovině příštího týdne by ranní teploty měly zůstávat většinou nad nulou. I přesto by silnice mohly namrzat, a řidiči by si proto měli podle odborníků stále dávat pozor.

Předpověď počasí na další dny (zdroj: ČT24)