Hájek skončil na Hradě bez peněz, na Klause už čeká Cato

Praha/Washington - Prezident Václav Klaus se sedmého března, kdy končí ve funkci hlavy státu, stane spolupracovníkem amerického Institutu Cato. Společnost sídlící ve Washingtonu to upřesnila na svém webu. Hrad budoucí spolupráci ohlásil již v lednu. Petr Hájek, vicekancléř prezidenta Václava Klause, skončil ve funkci už včera. Potvrdil to serveru Týden s tím, že zatím není jasné, kdy a jaké případně dostane odstupné.

Václav Klaus bude v Catu už 11. března vést akci nazvanou Evropská krize pokračuje: žádné řešení v dohledu. Institut Cato se zabývá otázkami svobodného trhu, svobody a hospodářské politiky.

Myšlenkový trust byl založen Murrayem Rothbardem, Edem Cranem a Charlesem Kochem pod názvem Nadace Charlese Kocha v roce 1974. O dva roky později se přejmenovala na Cato Institute. Finance získává od svých zakladatelů a dalších nadací a institucí. V roce 2011 institut působil s rozpočtem 23,6 milionu dolarů, tedy asi 453 milionů korun.

Klaus je podle institutu „mistr svobody“

Václav Klaus podle šéfa institutu Johna Allisona dokázal, že neochvějná víra ve volný trh spolu se silnými vůdcovskými rysy může vymanit některou ze zemí z okovů komunismu. „Těšíme se na úzkou spolupráci s tímto mistrem svobody,“ napsal Allison. Český prezident ujistil institut, že spoluprací s ním je „skutečně poctěn“.

Klaus se v minulosti několikrát zúčastnil konferencí pořádaných tímto konzervativním myšlenkovým trustem, poprvé v roce 1992 ještě jako ministr financí. Poté například v roce 2009 ve Washingtonu promluvil na konferenci institutu věnované 20. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě.

Vrátí se Hájek k novinařině?

Klausův vicekancléř Petr Hájek, známý některými svými kontroverzními názory, Hrad opustil o týden dříve než jeho šéf. „Zatím jsem žádné odstupné nedostal, nevím, jak se to vyřeší,“ řekl Hájek serveru Týden. Jasné zatím není ani to, čemu se bude Klausův spolupracovník, novinář a někdejší šéfredaktor časopisu Reflex nadále věnovat. Podle Týdne by mohl chystat vydávání názorového webu, Hájek to přímo nepotvrdil.

Až ve stejný den jako Klaus, tedy ve čtvrtek 7. března, plánuje z funkce odejít další výrazná tvář nynější prezidentské kanceláře, šéf politického odboru Ladislav Jakl. „Nejsem přišroubován ke své židli,“ uvedl tehdy. Dodal, že konec jeho hradního působení byl jasný už před pěti lety, kdy podepisoval termínovanou smlouvu.

Nový český prezident Miloš Zeman se svého úřadu ujme za týden, v pátek 8. března poté, co složí prezidentskou přísahu. Zvažoval, že na Hradě využije služeb Klausova kancléře Jiřího Weigla, který ale nakonec bude působit jen několik měsíců, aby „zaučil“ svého následovníka. Jeho jméno zatím Zeman neoznámil. Na Hradě by měl po Klausově odchodu zůstat i šéf protokolu Jindřich Forejt.