Všechny sanitky musí být navlas stejné, někteří protestují

Praha - Ministerská představa o jednotné podobě sanitek vyvolává mezi samotnými záchranáři rozpory. Jejich auta mají podle vyhlášky vypadat navlas stejně, a to od příštího roku. Podle příznivců bude vozidlo lépe rozpoznatelné. Odpůrci tvrdí, že je změna zbytečná. Navíc se prodraží.

Zdravotnické záchranky v celém Česku by měly být žluté, se zelenou šachovnicí. Čtverce musí být navíc reflexní. Záchranným službám to nařídilo ministerstvo zdravotnictví na doporučení Evropské unie. „Ten důvod je velmi prostý - aby bylo zřejmé u záchranných akcí, které vozidlo je právě zdravotnické záchranné služby, aby bylo rozpoznatelné,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. 

Změna vadí hlavně záchranářům v Praze a na severu Moravy. „My jsme už teď odlišení od těch ambulantních, ostatních sanitních vozidel, která nejezdí pro záchrannou službu,“ konstatoval ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Zdeněk Schwarz. „Podle nás to nemá žádné racionální opodstatnění,“ uvedl i mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

V jiných krajích změnu vůbec neřeší. „My to jako výrazný problém nevnímáme, zelené polepy používáme u nových sanitních vozidel od roku 2010,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Tereza Janečková. Podobně jsou na tom Jihočeši.  

Podle odpůrců vyhlášky bude nové označení sanitek daleko dražší. U jednoho vozu průměrně o 50 tisíc korun. „Odhadujeme, že provozní náklady v případě dopravní nehody, přelepování vozidel při škrábancích, odřeních boků budou pětkrát větší,“ uvedl Schwarz. 

Výrobce: Pacientovi je jedno, jak sanitka zvnějšku vypadá

„Když chceme kvalitní polep, tak aby vydržel skutečně pět, šest, osm let, tak se samozřejmě prodraží,“ uvedl spolumajitel firmy na výrobu sanitek Pavel Kolář. Jeho firma vyrábí sanitky od roku 1998. Ročně jich udělají přes 30 pro zákazníky z celého světa. „Domnívám se, že jak ta sanitka z vnějšku vypadá, je tomu pacientovi srdečně jedno,“ uzavřel. 

Vyhláška o tom, jak mají záchranářská auta vypadat, je závazná pro všechny záchranky a ty ji musí dodržet. O jednotném označení sanitek bude příští týden jednat Asociace záchranných služeb, dohodnout se mají na společném postupu.

Vydáno pod