Müllerová chystá změny v sKartách, i tak je terčem kritiky ODS

Praha – ODS stupňuje tlak na TOP 09 kvůli vyplácení dávek, které je stále nestabilní a pomalé. Kritika míří na ministerstvo práce a sociálních věcí a především na ministryni Ludmilu Müllerovou, která by podle ODS měla neprodleně zasáhnout. Tento týden jde přitom už o druhou výzvu. K vyplácení dávek se váže ještě další novinka, kterou ministerstvo připravuje. Dávky a podpory v nezaměstnanosti by podle ní k lidem v budoucnu už možná nemusely putovat jen přes účty k sKartě, ale také přímo od státu.

„Výkonná rada ODS považuje za nezbytné, aby ministerstvo práce a sociálních věcí vedené ministryní TOP 09 bezodkladně představilo kroky, které umožní stabilní a rychlé vyplácení dávek,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Jenom za leden dávky za 183 milionů korun přišly se zpožděním 30 tisícům lidí.

Ministerstvo na výzvu ODS nechtělo reagovat. Je prý politická, a proto ji nemá řešit ministryně, ale vedení strany. „Já jsem dnes s paní ministryní o tom diskutoval. Zdůrazňuji, že je to vládní agenda, výkonná rada ODS ať se usnáší, na čem chce, mají svých starostí dost,“ míní ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Dávky by mohl vypácet rovnou stát

ODS ale nekritizuje jen zpožděné vyplácení dávek. Ministerstvo se prý nezabývá rekordní nezaměstnaností ani sKartami. Na ty se přitom zaměřují návrhy teze na chystané změny zákonů. Dávky by se podle nich mohly z jednotného výplatního místa rovnou převádět na účty příjemců, či posílat poštou. Müllerová už dřív k tezím řekla, že to jsou jen varianty, o nichž se jedná.

Z návrhu teze na změny zákonů:

„Navrhuje se stanovit úplné spektrum výplat nepojistných sociálních dávek a podpor v nezaměstnanosti. Bude volbou klienta, který ze způsobů zvolí,“

Podle nynějšího zákona se dávky příjemcům vyplácejí prostřednictvím sKarty, k níž Česká spořitelna vždy vede účet. V tezích k připravovaným zákonným změnám ministerstvo práce zohlednilo výhrady kritiků. Podle návrhu by tak dávky mohlo nově jednotné výplatní místo převádět přímo na konto, které by si příjemce určil. Mohlo by je posílat i poštovní poukázkou, tu by si ale lidé platili. Třetí možností by byla sKarta. Z jejího účtu by si pak potřebný mohl peníze od státu převést hned na své konto, či by s kartou platil a vybíral z bankomatů.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)