Lékařům chybí vakcíny proti tetanu, šetří je na akutní případy

Praha - V Česku akutně chybí vakcíny proti tetanu. Denně jich přitom lékaři průměrně potřebují zhruba pět stovek. Dvě firmy, které očkovací látku pro české pacienty zajišťovaly, kvůli technickým problémům přerušily dodávky. Výpadek bude zřejmě trvat několik měsíců. Lékaři se snaží vakcínu šetřit a využívat ji jen v nutných případech. Ministerstvo zdravotnictví už zajišťuje náhradní dodávku ze Španělska.

Distributoři vakcín, kteří dodávají do Česka, na čas přestali vakcíny vyrábět. Obě firmy navíc téměř současně. Ministerstvo zdravotnictví už nedostatek očkovací látky řeší, další vakcíny by měly být dostupné už příští týden. Resort teď ze zahraničí objednal u nás neregistrovaný přípravek, který by měl do ordinací dorazit s příbalovým letákem ve španělštině. „Ministerstvo objednalo 40 tisíc dávek vakcíny pro pravidelné očkování a dalších 14 tisíc kusů pro akutní případy,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Vakcíny jsou nutné i pro akutní případy

Kromě pravidelného očkování proti tetanu lékaři vakcíny potřebují také pro akutní případy, například pro pacienty po úrazu nebo s nehojícími se ranami. „Problém to je, nicméně jsme schopni to řešit tím, že posuneme vlastně termíny přeočkování, kde to nevadí,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Vakcínu teď budou lékaři šetřit právě pro akutní případy. U přeočkování proti tetanu podle lékařů totiž nevadí, když se klidně až o rok posune.

Tetanus je velmi nebezpečné infekční onemocnění, způsobuje ho bakterie Clostridium tetani, která je v trávicím traktu koní, skotu a někdy i lidí. Do okolního prostředí se dostává výkaly, zapouzdřená přežívá i několik desítek let. Do těla se dostane poraněnou kůží, aktivuje se a začne vylučovat jedovaté látky napadající nervový systém. Velké procento nakažených umírá na zástavu dechu nebo selhání srdce. V Česku je v současnosti toto onemocnění i díky plošnému očkování velmi vzácné. Udává se tři až deset případů nákazy ročně, většinou u lidí se sníženou imunitou. Statistici neevidují od roku 2002 žádné úmrtí, starší statistiky nezveřejnili.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)