Zeman: Amnestie byla milostí i pro neschopné soudce

Kunovice (Uherskohradišťsko) – Nově zvolený prezident Miloš Zeman se opět vyjádřil kriticky k vyhlášené amnestii svého předchůdce. Podle Zemana Klausův pardon omilostnil také neschopné soudce a žalobce, kteří nedokázali svěřené případy včas dotáhnout do konce, glosoval na sjezdu SPOZ ve Zlínském kraji. Zeman mimo jiné ohlásil, že dál chce zůstat čestným předsedou strany.

Ze sborníku textů Spor o amnestii, který vydal Institut Václava Klause společně s Centrem pro politiku a ekonomiku, podle Zemana vyplývá, že jedním z hlavních důvodů amnestie byla neschopnost a pomalost soudců a státních zástupců.

Miloš Zeman:

„Dokonce je tam v jednom z komentářů použit výraz demaskování této neschopnosti nebo pomalosti. Já bych bohužel řekl, že amnestii a zejména její článek dvě pokládám za generální pardon neschopnosti soudců a státních zástupců. Nikoli tedy demaskování této neschopnosti, ale naopak jisté omilostnění této neschopnosti.“

Zeman potvrdil, že si nadále ponechá funkci čestného předsedy, pokud si to členové SPOZ budou přát. Zároveň ale zdůraznil, že bude nadstranickým prezidentem a nehodlá se jakkoliv zapojovat do volebních kampaní ve prospěch Zemanovců.

Zeman už má také jasno, koho jmenuje svým kancléřem a šéfem zahraničního odboru. Jména ale oznámí až po inauguraci, která je plánována na příští pátek. „Odmítl jsem návrh jedné nejmenované firmy, která mi chtěla věnovat pero v hodnotě jednoho milionu korun na slavnostní podpis prezidentské přísahy. Firmě jsem doporučil, aby milion raději věnovala na psací potřeby žákům těch škol, v jejichž regionu se firma nachází. Inaugurace tedy nebude zpestřena jednoúčelovým perem za milion korun,“ podotkl.

SPOZ se prý nesmí spoléhat na výsledek prezidentských voleb

Čestný předseda strany Miloš Zeman jako hlava státu ještě nezaručuje, že Zemanovci automaticky uspějí v parlamentních volbách, upozornil na začátku konference. Účast na regionální konferenci Zeman přislíbil jako poděkování za úspěch SPOZ v krajských volbách právě na Zlínsku, kde se zástupci Zemanovců dokonce dostali do koalice.

Zeman upozornil, že strana musí připravit kvalitní program, vybrat dobré kandidáty a nespoléhat se na výhodu prezidenta na Hradě. „Tvrdí se, že takzvaná prezidentská strana má automaticky deset procent (hlasů voličů) navíc. Prosím vás, abyste tomu nevěřili,“ uvedl Zeman.

Miloš Zeman na sjezdu SPOZ v Kunovicích
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Zlínsko a zejména Slušovice a jejich bezprostřední okolí jsou baštou SPOZ. V krajských volbách strana obdržela 7,21 procenta hlasů, za které získala čtyři mandáty a později se stala součástí vládnoucí koalice s ČSSD a komunisty. Na Zlínsku byl však zisk Zemanovců 9,39 procenta, v samotném Zlíně dokonce o 16 hlasů přeskočili ODS. Zisk strany však ještě výrazněji podpořily Slušovice a okolí.

SPOZ ve Zlínském kraji podle Zemana uspěla právě proto, že vybrala kvalitní osobnosti. Zeman zmínil například tvůrce někdejšího legendárního slušovického družstva, agronoma a nynějšího krajského radního pro zemědělství Františka Čubu či šéfa strany Vratislava Mynáře. „Naopak kraje, které na kandidátku daly osobnosti, které nikdo téměř neznal, tak samozřejmě neuspěly,“ podotkl Zeman.

Miloš Zeman na sjezdu SPOZ v Kunovicích
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Zlínská konference je už druhou stranickou konferencí v řadě, na kterou budoucí prezident a čestný předseda SPOZ zamířil. Začátkem února byl i v Pardubickém kraji. Zeman podle předsedy krajského výboru SPOZ Zdeňka Štengla právě tyto dvě stranické organizace vnímá jako „výkladní skříň“ Zemanovců.

Pardubická a zlínská organizace byly totiž jediné, které v krajských volbách překročily pětiprocentní práh a podle Zemana pak sestavily s ČSSD funkční koalice. „Řídím se zásadou, že je třeba ocenit úspěch a preferovat ty, kdo na základě volebních úspěchů tohoto výsledku opravdu dosáhli,“ řekl Zeman v rozhovoru pro denik.cz.

Zlínská konference je volební, tudíž z ní vzejde nové krajské vedení a vybráni budou také delegáti na celostátní sjezd. Do čela krajské SPOZ kandiduje současný předseda Vratislav Mynář, který současně vede i celostátní organizaci. Post místopředsedy bude obhajovat Lubomír Nečas.

Zeman zavítal na zlínskou konferenci SPOZ (zdroj: ČT24)