Podle Kubery má žaloba pohřbít Klausův návrat do politiky

Praha – Žaloba na končícího prezidenta Václava Klause má zakladateli ODS co nejvíce znepříjemnit případný návrat do politiky, tvrdí předseda občanských demokratů v Senátu Jaroslav Kubera. Jde podle něj účelový akt s cílem dehonestovat. O návrhu, pod který se podepsalo 28 členů horní komory, bude celé plénum rozhodovat na pondělní schůzi. Podle jednoho z iniciátorů žaloby, místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by Senát měl dát najevo, že nebude tolerovat porušování ústavy.

Dienstbier zdůraznil, že nejde o to Klause potrestat, není to podle něho podstatou návrhu žaloby. Senát se podle Dienstbiera brání podle něho protiústavnímu jednání jiné instituce. „Senát dá najevo, že porušování ústavy nebude tolerovat. Chráníme demokratický řád do budoucna,“ řekl v pořadu Partie na Prima family.

Podle Kubery ale naznačuje jiné důvody už to, že žaloba by se měla podávat několik dnů před koncem Klausova mandátu. „Je třeba ho dehonestovat tak, aby už neměl žádnou šanci zasahovat do politického dění,“ soudí Kubera. Dienstbier připustil, že velezrada je jako pojem nešťastný. Méně emocí by podle něho například vyvolávalo to, pokud by ústava pojednávala o ústavním deliktu.

Návrh žaloby podepsalo 28 z 81 senátorů. Před Ústavní soud chtějí prezidenta postavit kromě jiného kvůli novoroční amnestii a otálení s podpisem doplňku Lisabonské smlouvy či dodatku k Evropské sociální chartě. Vyčítají mu také to, že nerozhodl ve věci jmenování jedno z čekatelů na soudce, ač mu to nařídil soud.

Václava Klause čeká poslední týden ve funkci. Večer se objeví na neveřejném jazzovém koncertu na Pražském hradě. Česká televize ho odvysílá ze záznamu od 20:00. Na koncertě vystoupí například Emil Viklický kvintet a Lucie Bílá s klavíristou Petrem Maláskem.

Vydáno pod