Brázdovi se nelíbí Klausovy postoje, na protest mu vrátil medaili

Praha - Malíř Pavel Brázda vrátil prezidentu Václavu Klausovi medaili Za zásluhy v oblasti umění. Důvodem jsou některé Klausovy kroky a postoje. 86letý umělec poslal medaili na Hrad spolu s vysvětlujícím dopisem. Podle dostupných informací je to jediný oceněný, který státní vyznamenání po roce 1989 vrátil.

Brázda v obsáhlém dopise zmiňuje Klausův negativní postoj k Evropské unii, jeho názory v oblasti ekologie, příklon k Rusku nebo výroky o exprezidentovi Václavu Havlovi. „Protože nechci mít s tímto panem prezidentem společného nadále nic, tedy ani vyznamenání od něj, vracím je a prosím o předání medaile zpátky do jeho rukou,“ napsal na Hrad.

„Byť by i současný Václav Klaus mohl a měl být tak jako každý člověk přijímán s pochopením, stal se podle mého názoru v posledku odstrašujícím a varovným příkladem prezidenta, jaký by tu už nikdy neměl být,“ uzavřel Brázda dopis, který zveřejnil na svých internetových stránkách.

Brázda je považován za jednoho z nejvýznamnějších malířů druhé poloviny 20. století, jeho dílo vystavila v posledních letech i Národní galerie v Praze. Do konce 80. let a ještě dlouho poté však zůstávalo zcela stranou pozornosti většiny odborné i širší veřejnosti. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, odkud byl v roce 1948 vyloučen.

Učil se malířem pokojů, v letech 1951 až 1953 navštěvoval Vyšší školu uměleckého průmyslu v Praze. Pravidelně mohl vystavovat až po roce 1989, kdy jeho dílo - stejně jako třeba práce jeho ženy Věry Novákové či generačního souputníka Ivana Soboty - začali soustavně prosazovat výtvarník Viktor Karlík a Terezie Pokorná, nejen na stránkách řady čísel Revolver Revue. Za rok 1991 obdržel Pavel Brázda Cenu Revolver Revue. První velkou výstavu měl společně se svou ženou Věrou Novákovou roku 1992 v PKC Ženské domovy v Praze. Státní vyznamenání, které Brázda nyní vrací, mu prezident Václav Klaus udělil 28. října 2008. Práce Pavla Brázdy mohou diváci aktuálně vidět na výstavě v pražském Obecním domě.

Vydáno pod