Schwarzenberg chce přivést lidi zpátky k politice

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se podle deníku Právo chystá založit kolem své strany satelitní sdružení s názvem Fórum Karla Schwarzenberga. Chce tak přivést lidi zpátky k politice a zároveň zužitkovat podporu, které se mu dostalo v prezidentské volbě. Podle listu by sdružení mělo být se stranou spojené jen částečně a jeho členové by časem mohli kandidovat do zastupitelstev i parlamentu. Podle politologa Lubomíra Kopečka je to možnost, jak zapojit lidi, kteří nechtějí být v politické straně, ale sympatizují s Karlem Schwarzenbergem.

Na vzniku sdružení pracuje od voleb Schwarzenbergův volební tým a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Cílem je, aby Karel Schwarzenberg byl dál ve spojení se svými podporovateli. Také chceme vytvořit prostor pro diskusi pro skupiny lidí, kteří budou zastávat i jiné názory,“ řekla Právu. Dodala, že podněty, které z fóra vzejdou, chtějí uplatňovat v exekutivě či legislativě. Podle ní zatím neřešili, kde budou sídlit a jak budou sdružení financovat. „Samozřejmě, že na tom bude TOP 09 a Starostové spolupracovat organizačně, personálně a finančně, ale nebude to v rámci stranických struktur,“ sdělil deníku místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Politologové hodnotí Schwarzenbergův tah kladně

Podle politologů by Fórum mohlo pomoct TOP 09 v souboji o hlasy pravicových voličů. „TOP 09 má docela slušné šance být silnější než ODS a převzít roli hlavní pravicové strany. Je si ale vědoma, že její základna je zatím velmi úzká. Vznikla z centra a má nejen v regionech málo politiků,“ řekl deníku politolog Jan Bureš.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka jde o formu, jak přilákat ty občany, kteří si nechtějí zadat s negativně vnímanými politickými stranami, ale chtějí být politicky aktivní. "Máme tu situaci, kdy lidé nevěří politickým stranám, a tohle je šikovný tah, jak bariéry trošku nalomit. Je to způsob, jak oslovit lidi, kteří nechtějí být v politické straně, a současně mají určitý vztah k tomu, co Karel Schwarzenberg reprezentuje,“ uvedl Kopeček.

Podle únorového průzkumu agentury CVVM by TOP 09 volilo 17 procent lidí, ODS jen 12 procent. Průzkum agentury STEM ze stejného období přiřkl TOP 09 14,2 procenta hlasů a ODS pak 11,6 procenta. TOP 09 se před třemi lety dostala do sněmovny ve spojení se Starosty a nezávislými. Právě starostové, kteří požívají mezi voliči vyšší důvěry než politici v nejvyšších patrech, tehdy vnesli do kampaně nové tváře i nová témata.

Rozhovor s Lubomírem Kopečkem (zdroj: ČT24)